Als de vluchtelingeninstroom in Europa structureel wordt, dan zullen er nog heel grote vraagstukken op ons afkomen. Dan moet je ofwel de grenzen sluiten, met gecontroleerde migratie, ofwel moet je de sociale zekerheid sluiten. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in VTM Nieuws.

Bart De Wever begrijpt de onrust van de Vlaming over de toestroom aan asielzoekers. 'De conventie van Genève heeft nooit betekend dat je een land van voorkeur mag kiezen. De conventie is een beveiligingssysteem: als je uit een oorlog vlucht, word je opgevangen daar waar het veilig is. Maar nu is het verworden tot een vrije keuze. Men wandelt Europa binnen via Griekenland en reist door naar het noordwesten van Europa, daar waar de sociale systemen het gulste zijn', aldus de N-VA-voorzitter.

Volgens De Wever kunnen we in de toekomst de migratie best beter controleren. 'We moeten beseffen dat de Belgische grens niet meer bestaat, het is een Griekse grens want daar laten ze iedereen binnen. Maar op dit moment hebben we dus open grenzen én een open sociale zekerheid. Dat kan niet.'

Bekijk het volledige gesprek met De Wever: