‘Paus houdt geen rekening met gevoelens van slachtoffers seksueel misbruik in de Kerk’
Foto: Photo News

Het Vaticaan meet met twee maten en gewichten. Dat zegt priester Rik Devillé van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk. Volgens Devillé had kardinaal Godfried Danneels uit respect voor de slachtoffers beter niet kunnen gaan naar de synode voor het gezin in Rome.

Homoseksuele priesters worden gestraft en priesters die seksueel misbruik in de doofpot stoppen, worden ongemoeid gelaten en zelfs uitgenodigd op de synode van het gezin in Rome. Dat is meten met twee maten en gewichten, vindt Devillé.

De priester verwijst daarbij naar de Poolse homopriester, de Vaticaanse theoloog Krysztof Charamsa. 'Die wordt meteen gesanctioneerd, ook al begaat de man geen misdrijf en gaat het niet om strafbare feiten', schrijft Devillé. Godfried Danneels daarentegen wordt uitgenodigd op de synode, terwijl er meer dan voldoende aanwijzingen zijn dat hij het seksueel misbruik, onder meer dat van de ex-bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, in de doofpot stopte.

'Dat paus Franciscus ondertussen voor bisschoppen als kardinaal Danneels de paarse loper uitrolt om deel te nemen aan synode voor het gezin in Rome en dat kardinaal Danneels daar op ingaat, laat duidelijk zien dat zowel de paus als het college van bisschoppen geen rekening houdt met de gevoeligheden van slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk wereldwijd', besluit hij.