‘Socialisten moeten woordvoerder zijn van nieuwe sociale strijd'
John Crombez en Elio Di Rupo Foto: BELGA

De Franstalige socialisten van de PS hebben zondag in Brussel hun rentreecongres gehouden. De 'strijd tegen de sociale ongelijkheid' stond er centraal. Voorzitter van de Vlaamse zusterpartij sp.a John Crombez opende het congres. 'Wij moeten de woordvoerder zijn van een nieuwe sociale strijd', zei hij.

De socialisten zitten sinds lang in de oppositie en zijn niet te spreken over de centrum-rechtse regering van Charles Michel. Crombez sprak zondag van een nieuwe sociale strijd, 'mischien zelfs de hevigste sinds het ontstaan van de sociale zekerheid in 1944'. Voor PS-voorzitter Elio Di Rupo is het verbeteren van de sociale bescherming 'de absolute prioriteit'. Daarvoor lanceert hij twee concrete voorstellen. Ten eerste wil de PS de sociale rechten individueel maken. 'Het is niet normaal dat een uitkering verschillend is als men alleen leeft of als koppel. Het privéleven van de burgers gaat enkel de betrokken burgers aan'.

De socialisten willen ook de fiscaliteit anders en 'meer rechtvaardig' organiseren. Net zoals de sp.a wil de PS de lasten op arbeid verlagen door alle inkomsten gelijk te behandelen. 'Wij vragen dat iedereen bijdraagt volgens zijn reële middelen, of die nu arbeider, rentenier of grote aandeelhouder is', zei Di Rupo.