Volgens de Turkse veiligheidsdiensten wijst het eerste onderzoek uit dat de dubbele bomaanslag in Turkije het werk was van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). In het centrum van Ankara hebben zich eerder vanmiddag duizenden Turken verzameld om te rouwen. Ze scandeerden slogans tegen de regering. Volgens de pro-Koerdische partij HDP kostte de aanslag aan 128 mensen het leven kostte. De regering telt 97 doden. Er vielen ook 500 gewonden.

Volgens een anonieme bron bij de veiligheidsdiensten zouden de bomaanslagen van gisteren sterke gelijkenissen vertonen met een zelfmoordaanslag in juli in Suruc, nabij de Syrische grens. Die werd toen ook uitgevoerd op een pro-Koerdische bijeenkomst, vlak voor de parlementsverkiezingen. De aanslag werd toen ook toegewezen aan IS. 'Alles wijst erop dat deze aanval een kopie was van die in Suruc. Alles wijst naar IS.' Ook een tweede bron bevestigde dat 'het onderzoek wordt toegespitst op IS'. De terreurgroep zelf heeft de aanslag evenwel nog niet opgeëist.

Dodentol loopt op

De DHP, die samen met een vakbond de betoging organiseerde die gisteren geviseerd werd, stelt dat er 128 mensen omkwamen.  De regering van Tayyip Erdogan spreekt daarentegen van 97 doden. Volgens het kabinet van de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn 95 van de 97 slachtoffers intussen ook geïdentificeerd.

Volgens de regering zouden de daders twee mannen zijn, maar over hun identiteit is nog geen duidelijkheid.

De aanslagen vonden zaterdagvoormiddag rond 10 uur plaats in de buurt van het station in het centrum van Ankara. Linkse vredesactivisten hadden zich daar verzameld voor een manifestatie tegen het geweld tussen de veiligheidskrachten en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De manifestatie werd mee georganiseerd door HDP.

IS en PKK

De Turkse regering ontkende eerder elke betrokkenheid bij de aanslag. Premier Davutoglu keek gisteren twee richtingen uit in de zoektocht naar de daders: die van terreurgroepering Islamitische Staat en die van de gewapende arm van de Koerdische afscheidsbeweging PKK. Anderen wijzen dan weer naar de Turkse nationalisten. Die zouden willen verhinderen dat de Koerdische minderheid meer rechten verwerft.

Een Turkse krant meldde eerder dat één van de daders zou geïdentificeerd zou zijn als een man van 25 tot 30 jaar, maar dat werd niet bevestigd. Een nieuwsagentschap meldde dan weer dat de politie in Konya veertien mensen had opgepakt op verdenking van banden met IS. Het is echter niet duidelijk of die operatie in verband staat met de aanslag in Ankara.

'Erdogan moordenaar'

Duizenden mensen kwamen zondag bijeen op het Sihhiye-plein, nabij het treinstation van Ankara om de slachtoffers te herdenken. Ze wilden bloemen achterlaten op de plaats van de aanslag, maar de politie had die volledig afgezet, tot ongenoegen van de aanwezige burgers. Volgens HDP werden daarbij leden van de pro-Koerdische partij aangevallen door de politie. Ondertussen werd de plaats van de aanslag wel weer opengesteld.

‘Erdogan moordenaar, politie moordenaars’, klonk het vanmiddag bij de betogers. Ze probeerden zich een weg te banen naar de regeringswijk, maar werden tegengehouden door een grote politiemacht en enkele wagens met waterkanon.