Prognose Weense verkiezingen: winst voor SPÖ
Michael Häupl. Foto: REUTERS
Bij de regionale verkiezingen in het Oostenrijkse Wenen ligt de sociaaldemocratische partij SPÖ volgens de eerste prognose duidelijk op kop, voor de extreemrechtse FPÖ. In Wenen konden zowat 1,3 miljoen kiesgerechtigden een nieuwe gemeente- en districtsraad kiezen. De stembusgang geldt als belangrijke graadmeter in de vluchtelingenkwestie.

De SPÖ van burgemeester Michael Häupl zou 39,5 procent halen, de FPÖ van Heinz-Christian Strache 30,9 procent. De Groenen rijven voorlopig 11,6 procent binnen, terwijl de conservatie ÖVP op 9,5 procent zou komen. Nog volgens de prognose haalt de voor het eerst aangetreden liberale partij Neos 6,2 procent.

De regerende rood-groene coalitie van de socialistische burgemeester Michael Häupl (SPÖ) staat voor een open en tolerante koers. De extreemrechtse FPÖ van Heinz-Christian Strachte staat lijnrecht tegenover dat standpunt.

Superverkiezingsjaar

De regionale verkiezingen in Wenen vormen het hoogtepunt van het Oostenrijkse ‘superverkiezingsjaar’ 2015. In de drie vorige deelstaatverkiezingen boekte de FPÖ door de vluchtelingencrisis grote vooruitgang. Oostenrijk kreeg als doorreisland een grote stroom vluchtelingen te verwerken.