VS wil alle slachtoffers van aanval op AzG-ziekenhuis Kunduz vergoeden
Foto: AFP

De Verenigde Staten gaan een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van het Amerikaanse bombardement op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in het Afghaanse Kunduz. Dat heeft het Pentagon zaterdag bekendgemaakt. Bij de luchtaanval kwamen vorige week minstens 22 mensen om het leven.

Het geld zal worden uitgekeerd aan 'burgers die gewond raakten en de nabestaanden van burgers die gedood werden bij de Amerikaanse militaire operatie', zo zegt Pentagon-woordvoerder Peter Cook. Een exact bedrag is nog niet vastgelegd. Het Amerikaanse leger 'gaat samenwerken met de mensen die getroffen werden, om de gepaste bedragen te bepalen', klinkt het. Verder belooft het Amerikaanse ministerie van Defensie ook geld uit te trekken voor de wederopbouw van het ziekenhuis.

‘Per ongeluk’ gebombardeerd

Het bombardement op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen kostte zaterdag het leven aan zeker twaalf AzG-medewerkers en tien patiënten. Wellicht ligt de uiteindelijke balans zelfs nog hoger, want volgens de hulporganisatie zijn nog altijd negen patiënten en 24 leden van het ziekenhuispersoneel vermist. Een dag na de luchtaanval besliste de hulporganisatie om zich terug te trekken uit de Noord-Afghaanse stad Kunduz.

Volgens Christopher Stokes, directeur-generaal van AzG, werd het ziekenhuis bewust als doelwit uitgekozen. De organisatie eist een internationaal onderzoek naar het bombardement. Washington stelt evenwel dat het ziekenhuis 'per ongeluk' werd geraakt. De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich eerder deze week nog verontschuldigd voor de aanval.