Anticlimax in Hawaï: collectieve offday van Belgische toppers, topfavorieten winnen
Foto: Belga
Het WK Ironman triatlon in Hawaï is vannacht een flinke ontgoocheling geworden voor onze landgenoten. Vier van de vijf Belgische profs bereikten de finish niet. Enkel Frederik Van Lierde vond de moed om ondanks zware vochtproblemen de meet in Kona te bereiken. De ex-winnaar van 2013 werd echter pas 25e op bijna 50 minuten van winnaar Jan Frodeno. De Duitser maakte zijn favorietenstatus waar en won anderhalve maand geleden al het WK Ironman op de halve afstand in Zell am See. Ook bij de vrouwen maakte de gedoodverfde favoriete en wereldkampioene Ironman op de halve afstand haar status waar. De Zwitserse Daniela Ryf verpulverde de concurrentie en kwam met meer dan 13 minuten voorsprong op de tweede binnen.

De dag was nochtans uitstekend begonnen voor de Belgen in Kona. Frederik Van Lierde nestelde zich van bij het startschot in de kopgroep tijdens het zwemnummer. De voormalige werledkampioen kwam met de topfavorieten uit het water en begon in een groep van zeventien koplopers aan de 180 kilometer op de fiets. Marino Vanhoenacker en Bart Aernouts stapten ongeveer vijf minuten later uit het water. Samen begonnen ze aan een lange achtervolgingsrace, maar in de buurt van het keerpunt in Hawi moest Aernouts Vanhoenacker laten gaan.

Aernouts had een slechte dag, kreeg kramp in de bilspier en verloor op weg naar de marathon kostbare minuten. Vanhoenacker probeerde in zijn eentje de kloof met de koplopers te verkleinen en fietste de zesde snelste tijd van alle deelnemers bij elkaar. De West-Vlaming begon nog wel aan de marathon, maar was op dat moment eigenlijk al compleet leeggestreden. Na enkele kilometers hield hij het voor bekeken. Bart Aernouts onderging hetzelfde lot. De 31-jarige Antwerpenaar is nochtans één van de allersnelste lopers van het hele deelnemersveld, maar geraakte in de marathon geen poot meer vooruit. Hij zakte steeds dieper weg in het deelnemersveld en besliste na 16 kilometer dat het genoeg was geweest.

Ook Van Lierde stort in

Alle hoop was dus gericht op Frederik Van Lierde om de Belgische eer hoog te houden. Van Lierde had de afvallingsrace in het fietsen vooraan overleefd en begon als vijfde aan de marathon. Maar enkele gemiste bevoorradingen tijdens het fietsen (lees meer) zouden Van Lierde tijdens het loopnummer bijzonder zuur opbreken. Hij probeerde het vochtverlies te compenseren door een cola te drinken, maar dat draaide slecht uit. Door de eerste energieboost ging het eerst nog even beter, maar nadien stond Van Lierde met braakneigingen helemaal geparkeerd tijdens de passage aan het beruchte Energy Lab. De ex-winnaar in Hawaï besloot toch al strompelend door te zetten. De top-tien-plaats ging meteen verloren en ook een plek in de top twintig bleek ijdele hoop. Uiteindelijk moest hij tevreden zijn met een 25e plaats bij de profs. Van alle deelnemers zette hij - met 09:03:25 - pas de 31e tijd neer want onder meer de winnares bij de vrouwen en de Belgische recreant Timothy Van Houtem zouden zelfs sneller blijken dan Van Lierde. Toen van Lierde in 2013 won in Hawaï deed hij dat in 8:12:29.

Fenoneem Frodeno levert unieke prestatie af

Dit jaar deed de winnaar er 8:14:40 over. Die topchrono kwam op naam van Jan Frodeno. De Duitse topfavoriet bevond zich nagenoeg de hele wedstrijd in de spits van de race. Hij maakte deel uit van een kopgroep van drie die zich tijdens het zwemmen had gevormd. Tijdens het fietsen vergaarde hij vervolgens een voorsprong van een halve minuut, een marge die tijdens de marathon alleen maar verder uitgebreid werd. Dat de 34-jarige Frodeno een terechte wereldkampioen is, is een understatement. De olympisch kampioen van 2008 pakte dit jaar ook al de wereldtitel Ironman op de halve afstand en werd ook Europees kampioen Ironman op de volledige afstand. Na 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en een marathon had Frodeno uiteindelijk 3 minuten en 3 seconden voorsprong op zijn landgenoot Andreas Raelert. De Amerikaan Timothy O'Donnell eindigde als derde op 4 minuten en 10 seconden. De Duitse titelverdediger Sebastian Kienle moest zich dit jaar tevreden stellen met een achtste plaats. Frodeno is daarmee de eerste regerende olympisch kampioen die erin slaagt de Ironman van Hawaï te winnen.

Zelfde scenario bij de vrouwen: topfavoriete wint, Belgen geven op

Ook bij vrouwen verliep de wedstrijd voor de Belgen niet zoals verhoopt: Tine Deckers en Sofie Goos waren niet in topvorm en bijgevolg met beperkte ambities afgezakt naar Kona. Toen beide dames tijdens het fietsen steeds dieper wegzakten in het klassement en voelden dat er weinig jus in de benen zat besloten ze allebei om af te stappen.

Ook drievoudig winnares Mirinda Carfrae gaf er al tijdens het fietsen de brui aan. Zo kreeg de gedoodverfde favoriete Daniela Ryf vrij spel. De Zwitserse die vorig jaar nog geklopt werd door Carfrae in Hawaï want dit jaar alles wat er te winnen valt. En daar voegde ze vandaag op imponerende wijze dan ook nog eens haar eerste wereldtitel Ironman op de lange afstand aan toe. Ryf deelde de lakens uit van start tot finish. De tegenstand wist al snel hoe laat het was en streed voor de tweede plaats. Ryf finishte in 8:57:57. Dat is dertien minuten voor de tweede, de Britse Rachel Joyce. De Australische Liz Blatchford, van het Belgische Uplace-BMC-team, mocht als derde mee op het podium. De eindtijd van Ryf was de 26e tijd van alle deelnemers (mannen en vrouwen samen). Ze deed dus beter dan een pak mannelijke profs.

Timothy Van Houtem beste Belg

De beste Belgische prestatie kwam van Timothy Van Houtem. De 30-jarige amateur (age-grouper) finishte in totaal als 28e in 9:00:02 en was daardoor drie minuten sneller dan Frederik Van Lierde en eerste Belg. Van Houtem was logischerwijze ook de winnaar in zijn leeftijdscategorie (30-34 jaar) bij de amateurs.

Ook héél wat andere Belgische age-groupers brachten het er uitstekend van af. Zo finishten Wim Van de Wielle (40e), Bert Martens (54e), Christopher Loose (68e) en Kevin Maggen (96e) in de algemene top-honderd. En natuurlijk waren alle Belgische triatleten die de eindmeet op Ali'i Drive hebben gehaald vandaag winnaars. We hebben de afgelopen dagen het geluk gehad om zelf te mogen zwemmen, fietsen en lopen op Hawaï. Wie in zulke zware omstandigheden zo'n gigantische afstanden kan afleggen heeft het etiket 'Iron Man' dubbel en dik verdiend.
 

Top-10 mannen

1 Jan Frodeno (Dui) 8:14:40
2 Andreas Raelert (Dui) +3:03
3 Timothy O'Donnell (USA) +4:10
4 Andy Potts (USA) +6:45
5 Tyler Butterfield (BMU) +8:29 
6 Cyril Viennot (Fra) +10:25
7 Eneko Llanos (Spa) +13:30
8 Sebastian Kienle (Dui) +15:03
9 Brent McMahon (Can) +15:33
10 Boris Stein (Dui) +17:03
...
25 Frederik Van Lierde (Bel) + 48:42

Top-10 vrouwen

1  Daniela Ryf (Zwi) 8:57:57
2 Rachel Joyce (GBr) +13:03 
3 Liz Blatchford (Aus) +16:56 
4 Michelle Vesterby (Den) +20:54 
5  Heather Jackson (USA) +23:49
6 Susie Cheetham (GBr) +25:54 
7 Sarah Piampiano (USA) +26:36
8 Camilla Pedersen (Den)  +27:45
9 Caroline Steffen (Zwi) +29:58
10 Lucy Gossage (GBr) +30:40