Defensie houdt twintigtal militairen klaar om stranden schoon te maken
Themabeeld: Een getroffen vogel en smurrie op het strand na het zinken van de olietanker Prestige voor de Spaanse kust in 2012. Foto: AP

Het ministerie van Defensie houdt een twintigtal militairen paraat om deel te nemen aan een schoonmaakoperatie indien er olie van het gezonken vrachtschip Flinterstar op de stranden zou belanden, zo is uit militaire bron vernomen.

Op vraag van West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé kan een twintigtal manschappen op zeer korte tijd ingezet worden in het kader van een eventuele schoonmaakactie, zo stelt de bron.

Het leger mobiliseerde eerder al de patrouilleschepen Castor en Pollux en helikopters na de botsing van de Flinterstar met een tanker voor de kust van Zeebrugge. Ook drones zou het leger vanaf maandag kunnen inzetten.

Volgens metingen zou er al honderd ton zware olie en dieselolie uit het vrachtschip zijn gelopen. Daarvan kwam nog niets terecht op de Vlaamse stranden. Nederland kreeg onder meer ter hoogte van Westkappelle wel olieklodders op de stranden.