Red Dragons kunnen op EK niet stunten tegen wereldkampioen
Foto: Belga
De Belgische volleybalmannen hebben vrijdag niet kunnen stunten in hun eerste wedstrijd op het EK in het Bulgaarse Varna. Wereldkampioen Polen (CEV 4) bleek met 3-0 te sterk voor België (CEV 10). De setstanden waren 25-18, 29-27 en 25-16.

De Red Dragons nemen het zaterdagnamiddag in hun tweede wedstrijd in groep C op tegen Wit-Rusland (CEV 20), dat vrijdag met 3-0 verloor tegen Slovenië (CEV 11). Zondagnamiddag speelt de selectie van coach Dominique Bayens tegen Slovenië.

De winnaars van de vier poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 van de groepen spelen play-offs met als inzet een ticket voor de laatste acht. De tweede van groep C (met België) treft volgende week dinsdag (13 oktober) de derde van groep A (die bestaat uit Bulgarije, Duitsland, Tsjechië en Nederland). De derde van groep C speelt die dag tegen de tweede van groep A.

Verjongde Poolse ploeg

In vergelijking met de ploeg die vorig jaar wereldkampioen werd, waren topschutter van het toernooi (Wazly) en spelverdeler Zagumny er niet meer bij, maar dat was niet dadelijk merkbaar bij deze verjongde Poolse ploeg. Met veel power namen ze een daverende start (3-8) en zetten ze de Belgische verdediging zwaar onder druk. Deroo, Verhees en zeker Van Walle, goed aangespeeld door Valkiers, probeerden wel voor tegengewicht te zorgen, maar elk foutje werd door de Polen onmiddellijk afgestraft. Een ace van Van de Voorde, een enthousiast in de basis gestarte Rousseaux en de dubbele wissel met D'Hulst-Van den Dries voor Valkiers-Van Walle bracht de Red Dragons opnieuw in de match (11-15). Mika leek even de verdediging weg te vegen, maar een sterk Belgisch driemansblok dwong coach Antiga bij 15-19 tot een eerste dode tijd. Nadien sloegen Kubiak en Konarski hun team naar setwinst.

Onverdiende setwinst voor Polen

In de tweede set bleken Rousseaux en Van Walle niet onder de indruk van de gereputeerde tegenstander en het eerste setverlies (8-6). Het bleef lange tijd erg evenwichtig (9-9), omdat enerzijds de Poolse power een beetje afgenomen was en anderzijds Tomas Rousseaux enkele geslaagde eenmansbloks plaatste (14-13 en time-out van de Poolse coach). Van Walle jubelde het uit nadat hij 18-18 op de elektronica gesmasht had. En na een zoveelste Pools foutje (19-18) moest Antiga zijn troepen tot de orde roepen. Deroo en Verhees brachten de Belgische supporters in extase (21-19), Rousseaux deed er een schepje bij (22-20), de 'challenge' en Kurek koelden de vreugde even af. Het bleef spannend toen Van Walle de tweede Poolse setbal neutraliseerde (25-25), Deroo hetzelfde deed met de derde setbal, maar Kubiak onverdiend de tweede set op zak stak voor zijn ploeg.

In de derde set liep Polen via de power van Kubiak en Kurek uit tot 3-8 en 4-12. Het zwakke arbitrale duo nam enkele onbegrijpelijke beslissingen in Belgisch nadeel, de Red Dragons prikten nog wat tegen, maar de winst ging logisch gezien naar de Poolse favorieten.

België speelde met: Deroo, Verhees, Van de Voorde, Van Walle, Valkiers, Rousseaux, libero Dejonckheere. Kwamen in: D'Hulst, Van den Dries, Baetens, Coolman, Klinkenberg.

Dominique Baeyens: 'Dragons hebben uitdaging nodig om te presteren'

Coach Dominique Baeyens zag zijn jongens beter presteren dan in de bleke oefencampagne. 'Het zou maar erg geweest zijn, mochten we het niveau van tijdens de oefenwedstrijden gehaald hebben. Maar de laatste dagen voelde ik toch dat het beter ging, dat de sfeer en de spanning weer in de groep zaten. Deze groep heeft duidelijk een uitdaging nodig om goed te presteren', reageerde de coach van de Belgen.

'Ik was ook wel gestart met een onuitgegeven opstelling, maar de Polen hebben ons ook verrast. We waren voorbereid op hun harde opslagen en het werden eerder float-services. Dat ik Tomas Rousseaux opstelde, had te maken met de sterke indruk die hij liet tijdens de laatste trainingen. In de tweede set zijn we van tactiek veranderd en speelden we constant met drie receptiespelers en dat bracht meer stabiliteit in de ploeg.
Door het verlies moet België zaterdag winnen van Wit-Rusland. "Als je wil doorgaan, moet je die ploeg kunnen kloppen, met alle respect voor dat team', zegt Baeyens. 'Slovenië wordt dan weer een andere brok. Wij moeten gewoon de lijn van onze tweede set doortrekken.'

Van Walle: 'Put moed uit tweede set'

'Ik heb mijn best gedaan', reageerde Gert Gert Van Walle. 'Tegen zulke ploegen speel je soms beter dan je verwacht, maar het is niet evident dat we een constant niveau halen en dat deden de Polen nét wel. Zij zijn fysiek sterk, hebben kracht en hoogte en als ze eens in de fout gaan, hebben ze toch de kracht om alles weer op te bouwen. We werden ook niet altijd gediend door een aantal arbitrale beslissingen, maar we hebben allen voor 100% ons best gedaan. Nu ja, als je dat hier niet doet, zet je de tegenstander in een zetel. Wij moeten ons optrekken aan de tweede set om morgen van Wit-Rusland te winnen.'

Tomas Rousseaux kreeg pas vrijdagochtend van coach Baeyens te horen dat hij tegen Polen zou starten. 'Ik voelde me goed en denk dat ik voor mijn eerste verschijning op een EK bij de seniores geen mal figuur heb geslagen. We wisten natuurlijk wel dat Polen normaal gezien een pak sterker was dan wij, maar ik denk dat we er beter tegen gepresteerd hebben dan iedereen verwachtte', aldus Rousseaux.

'Ik kon inderdaad enkele geslaagde aanvallen en enkele gelukte bloks plaatsen, maar dat moest ook, want dat zijn juist mijn sterke punten als speler. In de tweede set hadden we winstkansen, maar het hing van enkele details af. Daar moeten we morgen een extraatje tegenover stellen, willen we tegen Wit-Rusland winnen.'