Bij hevige protesten in Gaza hebben Israëlische soldaten vijf Palestijnen doodgeschoten. Hamasleider Ismail Haniyah roept op tot een nieuwe ‘intifida’ tegen Israël.

Israël zegt dat zijn troepen over de grens met Gaza schoten toen ze aangevallen werden. Een tweehonderdtal jongeren gooiden stenen naar Israëlische militairen.

De jongeren kwamen op straat uit solidariteit met Palestijnen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Daar is het al een hele week flink onrustig. Op verschillende plaatsen vonden steekpartijen plaats. Sinds vorig weekend zijn vier Israëli’s door Palestijnen gedood, terwijl minstens drie Palestijnen zijn omgekomen bij gevechten met Israëlische troepen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Beelden uit Ramallah op de Westelijke Jordaanoever:

Intifada

Donderdag was op sociale media opgeroepen tot een Intifada 2.0, een nieuwe opstand tegen de Israëlische bezette gebieden. Bij zijn oproep tot een intifada beloofde Hamasleider Ismail Haniyah steun aan de Palestijnen op de Westbank.

‘We roepen op tot een versterking van de intifada’, zei Haniyah. ‘Het is de enige weg naar bevrijding. Gaza zal zijn rol vervullen in de Jeruzalem-intifada en is meer dan klaar voor de confrontatie.’

De uitspraken verschillen met het standpunt van Fatah en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die zegt dat hij een escalatie met Israël wil vermijden.

Steekpartijen

Ook vandaag vonden steekpartijen plaats. Een Palestijn stak een politieman nabij de Joodse nederzetting Kiriat Arba neer. Hij werd doodgeschoten door de agent, die lichtgewond was. Een 16-jarige Israëli raakte lichtgewond bij een steekpartij in Jeruzalem. In de Israëlische stad Dimona stak een Joodse inwoner twee Palestijnen en twee Arabische Israëlieten neer.

In Afula is een vrouw neergeschoten nadat ze verschillende mensen met een mes bedreigde. Op beelden is te zien hoe ze omsingeld werd door veiligheidsmensen, waarna verschillende schoten worden gelost.

Opgelet: schokkende beelden:

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig