Nog slechts 161 overnachtingen in vooropvang
Foto: BELGA

161 asielzoekers, waarvan 42 zonder oproepingsbrief, hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in WTC III, het gebouw waar het Rode Kruis vooropvang organiseert in opdracht van de federale overheid. Dat is minder dan een vijfde van de totale beschikbare capaciteit.

Toch werd een veertigtal personen donderdagavond geweigerd. Volgens Nancy Ferroni, woordvoerster van het Franstalige Rode Kruis, is het geen kwestie van plaats, maar van criteria. ‘Ons mandaat van de federale overheid bepaalt dat we enkel mensen mogen ontvangen die een oproepingsbrief hebben van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).’

‘Toch vangen we al vanaf dag één ook mensen zonder zo’n brief op, als ze kunnen bewijzen dat ze net zijn aangekomen, via bijvoorbeeld een treinticket. De mensen die gisteren zijn aangekomen vielen helemaal buiten die criteria. Het ging vooral om mensen die al in de opvang van Fedasil zaten en vrijdag bij DVZ moesten zijn voor een vervolginterview.’

‘Asielzoeker of niet’

Maar het Burgerplatform dat de vluchtelingen steunt wijst erop dat deze groep donderdagavond was aangekomen uit vrees dat ze de volgende dag door de treinstaking hun afspraak zouden missen. Het platform verzekert dat er ook pas aangekomen vluchtelingen bij waren.

Donderdagmorgen had het platform haar tenten voor het WTC III-gebouw weggehaald. ‘Het Rode Kruis had ons verzekerd dat ze een uitzondering zou maken voor iedereen die geen oproepingsbrief had als we de tenten weghaalden’, zegt Elodie Francart van het platform.

‘We hebben de afgelopen nacht ons plan moeten trekken om onderdak te vinden voor een vijftigtal personen’. Twintig van hen kregen slaapplaats in het Centre d’Action laïque (CAL) in de Pleinlaan in Elsene. Anderen kregen plaats bij Belgische families.

Het Rode Kruis ontkent overigens niet dat eenieder kan aanschuiven aan DVZ om een oproepingsbrief te halen, waarmee ze vervolgens toch in de vooropvang terechtkunnen, asielzoeker of niet.