Cabaretier Wouter Deprez vermoedt dat de Vlaamse overheid het al op een akkoord heeft gegooid met Essers, het transportbedrijf dat wil uitbreiden in een stuk natuurgebied. Dat zei hij donderdagavond in Terzake. Deprez heeft ‘binnenkort’ een afspraak met Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V) over het dossier.

‘Als je alles optelt -dat er beloften zijn doodgezwegen, niet is gecontroleerd op voorwaarden- zou je stilaan kunnen beginnen vermoeden dat -ik kan het niet harder stellen dan dat- de Vlaamse regering Essers iets had beloofd en dat ze nadien haar procedure heeft aangepast om zeker te zijn dat Essers daar kon uitbreiden. Dat is geen onpartijdige procedure’, zei Deprez donderdagavond op Canvas.

Het transportbedrijf Essers wil zijn vestiging in Genk uitbreiden. Daarvoor moet een stuk natuurgebied van 12 hectare voor de bijl. Natuurgebied dat door Europese regelgeving beschermd is. Voorlopig is de grond nog eigendom van de overheid, maar die besloot na een gunstig milieueffectenrapport om de bestemming ervan te wijzigen, van natuurgebied naar industrieterrein. 

De cabaretier staat al enkele weken op de barricaden voor de redding van het Limburgse bos. In een nieuwe post op Facebook donderdagavond verwijst Deprez nog naar een advies van de Dienst Leefmilieu van de Stad Genk. Die gaf een negatief advies voor de uitbreiding van Essers in het betreffende natuurgebied, aldus Deprez.

‘Als ik het even optel, mevrouw de minister. (1) U negeert uw uitdrukkelijke beloftes uit het voorgaande GRUP om niet verder uit te breiden. (2) U controleert niet of de natuurverbetering zoals beloofd in het voorgaande GRUP, uitgevoerd is. (3) U kiest voor de foute procedure terwijl de juiste makkelijk vindbaar in het voorgaande dossier zit. Ik kan het niet bewijzen. Daarom kan ik enkel schrijven welke indruk je zou kunnen krijgen.’

Rooibosthee

Deprez voert in zijn Facebook-post ook de druk op N-VA op, de grootste coalitiepartner van Schauvliege in de Vlaamse regering. ‘Hebt u voor het behoud van het bos al steun gevraagd bij uw grootste coalitiepartner, N-VA? Die partij zal blij zijn met de uitstekende kans om pagina 56 van haar verkiezingsprogramma uit 2014 te verwezenlijken.'

'We voeren de Europese en internationale afspraken inzake biodiversiteit onverkort uit en zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de instandhouding van onze speciale beschermingszones tegen 2020’, citeert Wouter Deprez. ‘Ik kan me niet voorstellen dat de N-VA deze beloftes uit haar verkiezingsprogramma geen werkelijkheid zou willen zien worden.’

Wouter Deprez heeft binnenkort een afspraak met minister Schauvliege, die daarmee voor het eerst ingaat op een uitnodiging van de cabaratier. 'Ik neem op onze afspraak twee zakjes thee mee. Rooibosthee. Als knipoog naar wat er in dit dossier hopelijk niet hoeft te gebeuren,' laat Deprez nog weten. 

Lees hier het volledige Facebook-bericht van Wouter Deprez:

DEEL DIT BERICHT, AUB, DANK!Essers in Genk, deel 4, 8 oktober(te lang, probeer toch helemaal te lezen, merci en...

Posted by Wouter Deprez on donderdag 8 oktober 2015

Uitbreiding Essers verzandt in Limburgs politiek steekspel

Hoewel het politiek gezien de SP.A is die, samen met Groen, het felst van leer trekt tegen de uitbreidingsplannen van logistiek bedrijf Essers op de huidige locatie aan de Transportlaan in Genk, stelt de oppositie in zowel de Limburgse provincieraad als in de Genkse gemeenteraad zich vragen over de SP.A-politici die destijds voor deze uitbreiding ten koste van het natuurgebied hebben gestemd. 

TV Limburg brengt uit dat het net op voordracht van gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove (SP.A) was dat de provincieraad destijds de aanvraag van Essers goedkeurde voor de wijziging van het betrokken structuurplan. De oppositie van Vlaams Belang had daar ook al op gewezen. In het stadsbestuur van Genk was er eveneens een goedkeuring, en vraagt fractieleider Luc Gieraerts van Open VLD zich nu af waarom schepenen Joke Quintens en Angelo Bruno (beiden SP.A) destijds de aanvraag van Essers hebben gesteund. Samen met het welles-nietesspel van de Vlaamse politici tegen de beleidsbeslissingen ter zake van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), wordt de uitbreiding van Essers nu helemaal herleid tot een politiek symbooldossier.

De lokale zender TV Limburg verwijst in zijn nieuwsuitzending uitvoerig naar de tegenstrijdige standpunten over dit dossier die gedeputeerde Ludwig Vandenhove op zijn eigen website inneemt. Daar haalt hij zwaar uit naar de uitbreidingsplannen van Essers op de huidige site, en maakt hij persoonlijke verwijten aan ceo Gert Bervoets en gedelegeerd bestuurder Hilde Essers. ‘Op de rand van chantage’, vindt Vandenhove de uitspraak van Bervoets om desnoods in het buitenland de 400 nieuwe jobs te creëren. De gedeputeerde wijst ook op de benoeming 'namens CD&V' van Hilde Essers in de raad van bestuur van investeringsmaatschappij LRM. ‘Maar er waren ook gesprekken om haar namens Open VLD voor te dragen’, zo heeft Vandenhove ‘in de brede wandelgangen’ vernomen. 

Kortom, het keitje dat Wouter Deprez over de uitbreiding van Essers in de kikkerpoel heeft gegooid, is intussen een betonblok geworden dat trillingen veroorzaakt in alle politieke gelederen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig