Decennialang stootten de Verenigde Staten het meeste CO2 ter wereld uit. Tot de economische groei in China een hoge vlucht neemt.

 
2030 is nu

Wie zijn de grootste CO2-vervuilers?
En waar staat België?

Decennialang stootten de Verenigde Staten het meeste CO2 ter wereld uit. Tot de economische groei in China een hoge vlucht neemt.

In 1960 stoot geen enkel land ter wereld meer CO2 uit dan de VS. Met 2.888 miljoen ton stoot de economische grootmacht dat jaar zelfs meer CO2 uit dan de drie volgende landen op de lijst samen: Rusland, Duitsland en China. De volgende vijftig jaar handhaven de Verenigde Staten hun positie als veruit de grootste CO2-vervuiler ter wereld. Geen enkel ander land komt zelfs maar in de buurt.

Tot rond millenniumwisseling China radicale economische hervormingen begint door te voeren. Met groeicijfers van meer dan 10 procent per jaar explodeert de CO2-uitstoot. In 2006 haalt China de Verenigde Staten in.

Vandaag is China ’s werelds grootste uitstoter van CO2. In 2013 stuurt China een duizelingwekkende 9.997 miljoen ton CO2 in de atmosfeer, evenveel als de VS, India en Rusland samen.

Maar als we gaan kijken per hoofd van de bevolking, zijn het de inwoners van de rijke oliestaten die de grootste hoeveelheden CO2 uitstoten. Voor het klimaat is het nog een geluk dat de inwoners van China niet evenveel broeikasgassen uitstoten als die van Qatar. In die kleine woestijnstaat bedraagt de CO2-uitstoot namelijk 40 ton per inwoner, bijna vier keer zoveel als in China. Inwoners van olieproducerende landen zoals Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië zijn de grootste CO2-vervuilers.

En hoe zit het met de Belgen? In 2013 is onze uitstoot per hoofd van de bevolking nog altijd een pak groter dan die van de Chinezen : 10,3 ton per inwoner. Dat is 1,2 ton minder dan in 1990. Maar het kan veel beter: Denemarken reduceerde zijn uitstoot per capita in diezelfde periode van 10,3 ton tot 7,4 ton.

En als land sturen we 100 miljoen ton CO2 de atmosfeer in. Daarmee belanden we in 2013 op de 39e plaats. Denemarken, dat exact half zoveel inwoners telt, stoot 40 miljoen ton uit.

Op de interactieve kaart zie je de evolutie van de CO2-uitstoot doorheen de tijd. Hoe groter het bolletje, hoe groter de emissies. Op de grafiek hieronder zie je ’s werelds grootste uitstoters van CO2 op een rij.

Tot slot is het interessant om de verschillen te zien in de uitstoot per inwoner en per land.

CLIMATE PUBLISHERS NETWORK De beste klimaatjournalistiek uit de internationale kwaliteitspers, voortaan gratis op De Standaard. Als lid van het Climate Publishers Network kan De Standaard u klimaatverhalen uit 25 topkranten wereldwijd aanbieden.

(c) Courtesy of Politiken

Auteur: Kristian Jensen

Bronnen: www.globalcarbonatlas.org

edgar.jrc.ec.europa.eu