IN KAART. Hier fietst u het liefst

Grote kans dat u op zondagen niet alleen op dijken en langs jaagpaden fietst. Sportapp Strava trackt de fietsroutes van wielertoeristen, en legde met die gegevens de populairste wegen en routes bloot. Volgens hun data zet u zich bovendien graag in het zadel om het parcours van de Ronde uit te proberen, en duwt u harder op de pedalen dan de gemiddelde Londenaar.

Klik op de kaart om in te zoomen op uw favoriete fietsgebied.


Onze wielertoeristen treden maar al te graag in het voetspoor – correctie: wiel – van een Johan Museeuw of Briek Schotte. Dat blijkt niet alleen uit de kaart, die netjes oplicht rond de jaarlijks terugkerende publiekstrekkers in de Ronde van Vlaanderen, maar ook uit de dag waarop de fietsapp het vaakst uit de kast is gehaald.

Op zaterdag 5 april 2014 vertoonde het verbruik een piek. Dat is de dag van de Ronde van Vlaanderen Cyclo, waarop fervente fietsers hun Ronde van Vlaanderen konden uitrijden en zelf de kuitenbijters van de Vlaamse Ardennen kunnen overwinnen.

Doet u beter dan de gemiddelde fietser?

Gemiddeld lieten Vlaamse wielertoeristen 51.65 km registreren per rit. Ze deden er 125 minuten over, en haalden een gemiddelde snelheid van 24.76 km/uur. Mannen legden daarbij een iets langere afstand af dan vrouwen aan een iets hogere snelheid. Bekijk de gemiddelden in de grafieken hieronder:

Meer dan 1 miljoen ritten

Samen fietsten Vlaamse gebruikers 1 124 450 ritten en 60.435.287,29 km bij elkaar. Oost-Vlaanderen lijkt het hardst in trek als fietslocatie, met een totale geregistreerde afstand van 13 890 482 km. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen, de grote wielertrekpleister, is daar dan ook te vinden.

Antwerpen volgt met 10 135 616 km, en wordt op de hielen gezeten door Vlaams Brabant en West-Vlaanderen met 9 803 997km en 8 695 208km. In Limburg werden nog 6 817 968 km geregistreerd.

Sneller dan in Londen en Parijs

Strava verzamelde bovendien de gegevens van de fietsgewoontes van 12 wereldsteden. Amsterdam is koploper qua snelheden: fietsers rijden er tegen 25.6 km/uur pas op kruissnelheid. Een gemiddelde rit is er 43.9km ver, dat is het moment waarop Milanese fietsers een tandje bijsteken om hun rit van gemiddeld 54.2 km af te werken.

Bekijk de cijfers hieronder:

Bron: Strava