'Hopelijk volgen andere landen het Tunesische voorbeeld'
Voorzitters UGTT, UTICA, LTDH en NBA Foto: Reuters
Het nationale verzoeningskwartet uit Tunesië heeft dit jaar de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. Vier organisaties, die zich verenigden, krijgen de Nobelprijs voor hun bijdrage aan de vredige dialoog in de nasleep van de Arabische revolutie in Tunesië. 'We hopen dat het mensen inspireert en duidelijk maakt dat samenwerken mogelijk is', zegt het Nobelcomité.

Het Noorse Nobelcomité heeft om 11:00 uur vanuit Oslo de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt. Dit jaar gaat de verdienste naar het nationale verzoeningsplatform uit Tunesië. Dat zijn vier organisaties in de Tunische samenleving die in de nasleep van de Jasmijnrevolutie in 2010-2011 zorgden voor een vredige dialoog tussen de burgers. 'Ze leverden een beslissende bijdrage tot het bouwen van een pluralistische democratie', verklaart het Nobelcomité. 

De vier organisaties zijn het UGTT ( Tunesische algemene arbeidsunie) , UTICA ( Tunesische unie van indrustrie, handel en handnijverheid), LTDH (Tunesische vereniging voor de rechten van de mens) en de Tunesische orde der Advocaten.

'Politiek alternatief voor land op rand van burgeroorlog' 

'Het kwartet werd opgericht in 2013, toen er in de nasleep van de revolutie een gevaar was dat het democratische systeem in elkaar zou zakken. Het land werd toen gedestabiliseerd door politieke moorden en sociale onrust', verkaarde Kaci Kullmann Five, de nieuwe voorzitster van het Noorse Nobelcomité. 

'Het kwartet zorgde voor een politiek alternatief toen het land op de rand van een burgeroorlog stond. De vier verenigingen hebben gezorgd voor een constitutionele regering die de fundamentele rechten garandeerde.' 

Tunesië als voorbeeldland 

Het Nobelcomité geeft met deze nobelprijs een duidelijk signaal aan het land en de regio. 'We hopen dat dit een voorbeeld mag zijn voor andere landen. We hopen dat het mensen inspireert en duidelijk maakt dat samenwerking tussen islamitische en seculiere politieke bewegingen mogelijk is', zei Kaci Kullmann Five. 

'I am happy'

Houcine Abassi, de secretaris-generaal van UGTT - de grootste vakbond - is overweldigd. 'Het is een prijs die meer dan twee jaar hard werk van het kwartet bekroont. I am happy. We verwachtten de prijs niet', zegt hij aan Associated Press.

De Nobelprijs voor de vrede is de enige die in Oslo wordt uitgereikt. 

De winnaar voorspellen was bijzonder moeilijk. Volgens het Nobel Institute waren er dit jaar minstens 273 kandidaten. Het Nobelcomité verraste al verschillende keren met zijn keuze, bijvoorbeeld toen Barack Obama in de eerste maanden van zijn presidentschap de prijs kreeg of de EU in 2012.

Volgens de bookmakers was Angela Merkel de gedoodverfde favoriet. Ze zou de prijs krijgen voor de manier waarop ze de vluchtelingencrisis heeft aangepakt. Zo zette Merkel de deuren van haar land open voor vluchtelingen toen andere landen krampachtig hun grenzen sloten.

Toen bleek dat paus Franciscus een sleutelrol speelde in de toenadering tussen de VS en Cuba, stegen ook zijn kansen op een Nobelprijs. Ook zijn strijd voor sociale rechtvaardigheid en tegen de klimaatverandering speelt in zijn voordeel. Vorig jaar was hij nog de topfavoriet bij de gokkantoren.