Japanner met één vinger moet beklimming Everest weer opgeven
Foto: AFP

Een Japanse klimmer met slechts één vinger heeft de top van de Mount Everest weer net niet bereikt. Hij wou de eerste klimmer zijn die na de aardbeving van april de top bereikte.

Nobukazu Kuriki (33) gaf 700 meter onder de top van de hoogste berg op. ‘Ik heb mijn best gedaan, maar ik dacht dat ik niet levend zou terugkomen als ik verder was gegaan, gezien de sterke wind en diepe sneeuw’, schreef hij op Facebook .

Vingers afgevroren

De klimmer verloor in 2012 al zijn vingers en een duim nadat hij twee dagen in de sneeuw had doorgebracht op 8.230 hoogte. Het was kouder dan -20 graden.

Het was Kuriki’s vijfde poging in zes jaar om de 8.850 meter hoge berg te bedwingen. Telkens moest hij opgeven met de top in zicht. Hij klimt het liefst in de winter met zo weinig mogelijk materiaal. ‘Het is de zuiverste vorm van klimmen’, zegt hij. ‘Het is het extra gevaar waard.’

Enige klimmer

In de Himalaya wordt vooral in mei geklommen, juist voor het regenseizoen sneeuw op grote hoogtes meebrengt. Maar in de herfst is er ook een kort klimseizoen. Andere klimmers noemden Kuriki’s poging zo laat het op jaar te gevaarlijk.

De Japanner was de enige klimmer op de berg. In april kwamen bijna 9.000 mensen om door een zware aardbeving in de Himalaya. Ook op de Mount Everest kwamen toen 18 mensen om door een lawine. Sindsdien probeert de regering weer toeristen te lokken.

Beelden van voor de Japanse klimmer aan zijn laatste stuk begon: