1 op de 4 depressieve personen werkt niet gedurende drie jaar
(Archiefbeeld) Foto: Photo News

Maar liefst 27 procent van de volwassenen met een depressie blijft drie jaar arbeidsongeschikt. Voor zo’n 17 procent is dat zelfs vijf jaar. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen over de impact van depressie naar aanleiding van Werelddag Geestelijke Gezondheid op 10 oktober.

Zeven procent van de Belgen kampte de afgelopen twaalf maanden met een depressie. Daarmee is de ziekte de eerste oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Om de financiële gevolgen van de ziekte beter in te schatten, hebben de Onafhankelijke Ziekenfondsen een raming gemaakt van de uitgaven van 26.600 volwassenen, tussen de 18 en 65 jaar, die lijden aan een depressie.

Ze analyseerden geneesmiddelen, psychotherapiezittingen, ziekenhuisopnames en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen over een periode van vijf jaar. Daaruit bleek dat 25 procent van de volwassenen, die kampen met een depressie, minstens één keer in het ziekenhuis wordt opgenomen voor psychiatrische verzorging en dat voor een periode van 65 dagen. 27 procent van de patiënten blijft 3 jaar arbeidsongeschikt en voor zo’n kleine 20 procent is dat zelfs vijf jaar.

Remedies

Om de ziekte in de kiem te smoren, kiest men vaak voor psychotherapie. Ondanks dat dit de meest aanbevolen behandeling is, heeft slechts de helft van de volwassen patiënten een terugbetaalde psychotherapie gevolgd. Vaak was de behandeling te kort om de gezondheidstoestand te verbeteren en greep men terug naar antidepressiva. Maar ook bij de behandeling met geneesmiddelen rijzen vragen. De helft van de depressieve volwassenen slikt vier maanden per jaar antidepressiva. Nochtans bevelen artsen vaak een langere kuur van negen tot twaalf maanden aan.

Uitgaven swingen de pan uit

En dan hebben we nog het kostenplaatje. De uitgaven voor geneeskundige verzorging van een depressieve volwassene lopen op tot 5.900 euro per jaar, dat is het driedubbele van de gemiddelde uitgave van de Belgische burger (1.800 euro). Bij 10 procent van de patiënten lopen die kosten door ziekenhuisopnames en arbeidsongeschiktheid zelfs nog hoger op. Het gaat hierbij om patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen voor psychiatrische verzorging. Hun ziekenhuisrekening kan oplopen tot 14.500 per jaar. Als we daaraan nog de kosten toevoegen van de arbeidsongeschiktheid, loopt het kostenplaatje op tot maar liefst 27.900 euro.