dS DISCUSSIE. Hoe somber ziet u de toekomst in?
Grafiek: Pascal Verdoodt.

Uit onderzoek blijkt dat Belgische twintigers en dertigers de toekomst van de samenleving negatief inschatten. Ze leven in angst door terreur en de klimaatopwarming. Maar hoe zwart ziet u de toekomst in? En wat kan u doen om die samenleving positief te veranderen? Discussieer mee.

Belgische twintigers en dertigers ‘geloven niet langer in de vooruitgang van de samenleving, maar in de structurele neergang’, zegt de Brusselse socioloog Mark Elchardus . Hij stelt dat vast op basis van gesprekken met 2.000 Vlaamse, Waalse en Brusselse jongeren, afgenomen in 2013.

De constante dreiging van een terroristische aanslag, het uitbreken van levensgevaarlijke virussen die in geen tijd de wereld rondgaan, de recente migrantencrisis: de westerse samenleving staat langs alle kanten onder druk en dat maakt jongvolwassenen onzeker en ronduit pessimistisch.

Ziet u de toekomst ook zo zwart in? Of kijkt u eerder door een roze bril? Bovendien kunnen de huidige twintigers en dertigers nog altijd zelf ingrijpen in de samenleving. Hoe kunt u dat negativisme keren?

Discussieer mee via de ‘Reageer’-knop rechtsboven. Gelieve wel uw leeftijd te vermelden.