Opnieuw topjob voor oud-student Antwerpse Modeacademie
De Amerikaanse ontwerper Alexander Wang nam na drie jaar afscheid van Balenciaga Foto: AFP

Balenciaga heeft een nieuw creatief directeur aangeduid. De Georgiër Demna Gvasalia, oud-student van de Antwerpse Modeacademie die de voorbije seizoenen furore maakte met het label Vetements, wordt de opvolger van Alexander Wang.

Balenciaga zei bij het aangekondigd afscheid van Wang meteen dat ze als vervanger niet opnieuw voor een grote naam zouden kiezen, maar op zoek gingen naar ‘onbekend talent’. En dat hebben ze gevonden bij Demna Gvasalia, toch wel een gedurfde keuze.

‘We wilden iemand met een visie, iemand die de kaarten kan herschikken’, vertelde Isabelle Guichot, ceo van Balenciaga, aan Women’s Wear Daily. ‘Ik was onder de indruk van zijn benadering om het label te ontwikkelen, het was nieuw en erg persoonlijk.’

De 34-jarige Gvasalia studeerde in 2006 af aan de Antwerpse Modeacademie en werkte onder meer bij Walter Van Beirendonck alvorens hij in 2009 werd binnengehaald bij Maison Margiela, waar hij verantwoordelijk werd voor de vrouwencollecties.

In 2013 maakte hij de overstap naar Louis Vuitton, om een jaar later zijn eigen label uit de grond te stampen waar hij conceptuele mode een nieuwe invulling geeft. Dat deed hij niet alleen, Vetements wordt voorgesteld als een collectief designers, maar Gvasalia en zijn broer zijn wel de eigenaars.

Dit is de collectie die Vetements vorige week voorstelde in Parijs:

 

‘Ik ben enorm vereerd en opgewonden met de kans om mijn creatieve visie te ontplooien bij Balenciaga, een modehuis met een uitzonderlijke geschiedenis als het erop aankomt om de grenzen van hedendaagse mode op te zoeken’, aldus Gvasalia, die in maart 2016 zijn eerste collectie voor het huis voorstelt.

Vorig jaar kwam met de aanstelling van de Franse ontwerpster Nadège Vanhee-Cybulski bij Hermès ook al een oud-student van de Antwerpse Modeacadmie aan het hoofd van een groot modehuis. Ook zij werkte daarvoor drie jaar bij Maison Margiela.