Van Ypersele: ‘Het was het voorzitterschap of niets. Ik stop bij IPCC’
Foto: Dieter Telemans

Gisteren is niet de Belgische topfavoriet Jean-Pascal Van Ypersele, maar de Zuid-Koreaan Hoesung Lee tijdens de 42ste bijeenkomst van het VN-Klimaatpanel in Kroatië verkozen tot nieuwe voorzitter. Van Ypersele laat vandaag weten te stoppen bij het Intergouvernementeel panel over klimaatverandering (IPCC). ‘Het was het presidentschap of niets.’

Zoals Van Ypersele had aangekondigd, stopt de Belgische klimatoloog verbonden aan de Université catholique de Louvain, met zijn functies binnen de instelling. Dat meldt Le Soir.

‘Ik heb het reeds gezegd: het is het voorzitterschap of niets. Ik verlaat dus het IPCC’, bevestigt hij. ‘Ik hoop op een bepaald moment de internationale gemeenschap nog eens te kunnen dienen, ook al weet ik momenteel nog niet hoe.’

Het Intergouvernementeel panel over klimaatverandering (IPCC) is de instelling van de Verenigde Naties die de risico’s van de klimaatverandering evalueert. De voorzitter van het panel wordt beschouwd als de hoogste klimaatautoriteit op aarde.

Het IPCC

Het IPCC werd in 1988 opgericht door de Verenigde Naties. Het panel bestaat uit honderden klimaat- en milieu-experts uit de hele wereld. Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar evalueert alle relevant klimaatonderzoek en schrijft op basis daarvan rapporten die gelden als referentiewerken voor beleidsmakers. Deze rapporten, die om de vijf tot zes jaar uit komen, hebben een grote invloed in het milieubeleid van vele regeringen. Het vijfde en voorlopig laatste verscheen in 2013 en 2014.