Vechtpartijen tussen Belgische veiligheidsdiensten en bodyguards Erdogan
Erdogan (wijzend) en zijn echtgenote zijn op staatsbezoek in ons land. Ze bezochten onder meer Europalia (foto). Foto: BELGA

Tijdens het staatsbezoek van de Turkse president Erdogan aan ons land zijn er twee vechtpartijen ontstaan in Brussel tussen de bodyguards van het Turkse staatshoofd en de Belgische veiligheidsdiensten. Dat schrijft RTBF en bronnen binnen de veiligheidsdiensten hebben het nieuws bevestigd aan onze redactie.

Het eerste incident vond zondagavond plaats. Op het Stefaniaplein in Brussel was een menigte van zowat 3.000 mensen verzameld om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te zien bij zijn aankomst aan het hotel. Het kwam tot een ‘gespierde woordenwisseling’ tussen de Turkse veiligheidsdiensten en de veiligheidsmensen van de Brusselse politie en de Staatsveiligheid.

Maandag was er een tweede schermutseling, voor het bezoek van Erdogan aan het Egmontinstituut in Oudergem. De agenten van de dienst protectie van de Staatsveiligheid wilden de gebouwen inspecteren, maar de Turkse diensten deden die inspectie liever zelf. Het kwam tot een ruzie en zelfs een gevecht. Een Turkse bodyguard gaf een elleboogstoot aan een lid van het Belgische team. De Turkse veiligheidsagent werd daarop op de grond gegooid. Gelukkig bedaarden de gemoederen meteen.

De Staatsveiligheid wil enkel kwijt dat de situatie inderdaad gespannen was, maar dat de plooien ondertussen zijn gladgestreken.

Louizalaan versperd

Het bezoek van Erdogan verloopt niet zonder incidenten. Brussels burgemeester Ivan Mayeur (PS) had eerder een aanvraag voor een verkiezingsshow van Erdogan in Paleis 12 geweigerd.

Er was ook kritiek op de decoratie die de Turkse president uit handen van koning Filip heeft ontvangen, het Grootlint van de Leopoldsorde. De uitreiking van zo’n hoge onderscheiding hoort, automatisch, bij een staatsbezoek. Toch betwijfelden velen of het wel een goed idee is om deze eer te gunnen aan een president die de pers muilkorft en de rechten van de Koerden beknot.

En maandagavond was er ook hinder op de Louizalaan. Turkse veiligheidsagenten hadden de winkelstraat geblokkeerd omdat Emine Erdogan, de vrouw van de president, een aantal boetieks wou bezoeken. Zeven minibusjes legden het verkeer stil. Zelfs de trams moesten even stoppen.

Thierry Balsat, MR-gemeenteraadslid in Sint-Joost-ten-Node, maakte een filmpje van het incident.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig