Fred Brevet: Vlaanderen heeft nieuwe zwembrevetten
Mascotte Fred Brevet en zwemkampioen Pieter Timmers moeten zwemmen bij kinderen stimuleren Foto: ISB

Vanaf dit schooljaar en sportseizoen kunnen alle leerkrachten en zwemlesgevers aan de slag met één zwembrevettenlijn voor Vlaanderen. De brevetten moeten voor meer veiligheid en meer kwaliteitsvol zwemonderricht zorgen. ‘We willen een brede basis vormen voor meer zwemkampioenen’, zegt Dany Punie, voorzitter het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB).

Vlaanderen is toe aan de ‘derde generatie zwembrevetten’, aldus Dany Punie. ‘We willen concrete tools bieden voor een gecoördineerd en kwaliteitsvol onderricht in de publieke zwembaden’, zegt de voorzitter.

Meer veiligheid, meer Olympische kampioenen

De nieuwe ISB-brevetten focussen vooral op de zwemveiligheid en de kwaliteit van het zwemmen. ‘Mascotte Fred Brevet zal tijdens de zwemlessen aan de zijde staan van de kinderen en ouders mee sensibiliseren in het belang van waterveiligheid. Samen met Pieter Timmers willen we een brede basis vormen voor nieuwe zwemkampioenen’, vertelt Punie.

De nieuwe lijn, gebaseerd op de nieuwe Leerlijn Zwemmen, omvat brevetten in verschillende categorieën. Waterwennen, leren overleven en leren veilig zwemmen vormen de eerste hoofdbrok. Vervolgens zijn er na de ‘zwembadveiligheid’ ook afstandsbrevetten zoals 50m, 100m etc.

‘Veilig zwemmen behoort tot maatschappelijke basistaak’

De zwembrevettenlijn werd gerealiseerd met diverse wetenschappelijke experten en de zwemfederatie en werd afgestemd met de Vlaamse onderwijskoepels. Ook Minister van Sport, Philippe Muyters (N-VA) en zijn collega-minister Hilde Crevits (CD&V) staken hun schouders onder de lancering.

‘Veilig leren zwemmen behoort tot onze maatschappelijke basistaak’, aldus Crevits. ‘De nieuwe leerlijn zwemmen sluit nauw aan bij de eindtermen schoolzwemmen in het lager onderwijs. Het zijn handige instrumenten voor leerkrachten en geven een extra stimulans.’

Vijftal sleutelelementen

Op de nieuwe afstandsbrevetten worden ten slotte ook telkens een vijftal sleutelelementen geformuleerd voor de genormeerde zwemslagen uit de zwemsport. ‘Door middel van enkele criteria maken we duidelijk hoe elke zwemslag er in zijn meest eenvoudige vorm uitziet. Die kenmerken staan voortaan op de brevetten’, zegt David De Wandel van de Vlaamse Zwemfederatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in