Zeg niet Gouden Boekenuil maar Fintro Literatuurprijs
In 2014 vielen Joost de Vries (l.) en Stefan Hertmans in de prijzen. Foto: belga

De Gouden Boekenuil, de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen, verandert van naam. Vanaf volgend jaar heet de prijs de Fintro Literatuurprijs. Dat melden BNP Paribas Fortis en Boek.be.

Fintro, een onderdeel van BNP Paribas Fortis, is al enkele jaren sponsor van de Gouden Boekenuil en samen met Boek.be wil de bank de literatuurprijs een nieuw elan geven. Hun ambitie is om eigentijdse Nederlandstalige literatuur bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

‘De naamsverandering komt er onder meer omdat Fintro zich engageert om de prijs te blijven steunen en via zijn agentschappen de klanten en het andere publiek wil informeren wat ze op cultureel vlak kunnen doen’, zoals zich kandidaat stellen voor de lezersjury, zegt directeur van Boek.be André Vandorpe. ‘Bovendien zetten we beide partijen zo in de kijker.’

De Fintro Literatuurprijs blijft bestaan uit twee onderscheidingen en ook de (geld)prijzen blijven dezelfde. De vakjury, met als voorzitter Kathleen Cools, kent de prijs van de vakspecialisten toe. Daarnaast mag een lezersjury, bestaande uit 100 lezers met als voorzitter Adil El Arbi, een eigen prijs uitreiken. Daarenboven kan iedereen, dus niet enkel de 100 lezers van de lezersjury, de beoordelingen op het discussieforum evalueren en meediscussiëren.

In april won Mark Schaevers de Gouden Boekenuil met zijn boek ‘Orgelman’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig