Reddit start eigen nieuwssite, zonder reacties
Foto: Eva Blue (Flickr)

Het populaire internetforum Reddit heeft plannen voor een eigen nieuwssite: Upvoted. Die moet de beste verhalen van het Reddit-forum op een toegankelijkere manier herverpakken en bundelen. Opvallend voor Reddit is dat Upvoted geen reacties toelaat.

Met dit experiment wil Reddit meer verkeer en inkomsten genereren. Veel nieuwssites halen immers inspiratie (en dus ook verkeer en inkomsten) uit berichten die door Reddit-gebruikers online gezet worden. Het team achter het populaire Reddit - de zelfverklaarde ‘homepage van het internet’ - wil nu zelf de beste verhalen opdiepen en samenbrengen. Net zoals andere nieuwssites zal Upvoted bestaan uit artikels, video’s, fotogalerijen en infografieken.

De nieuwssite van Reddit wil toegankelijker zijn voor modale surfers, die niet vertrouwd zijn met het systeem van (sub)reddits en het omhoog of omlaag stemmen van berichten door de Reddit-community. Die gemeenschap heeft de reputatie een zootje ongeregeld te zijn, en dat schrikt adverteerders af. Met Upvoted hopen de initiatiefnemers dat imago wat te polijsten en meer reclame-inkomsten binnen te rijven.

Klassieke banners en pop-ups hebben geen plaats op Upvoted. In plaats daarvan publiceert de site gesponsorde content, geschreven door de redactie van Upvoted. ‘Die berichten zullen even interessant zijn als andere content’, zegt Vickie Chang aan Wired. Chang, in een vorig leven redactioneel verantwoordelijke bij MySpace, staat aan het hoofd van de redactie van een tiental journalisten.

Gecontroleerd en aangevuld

Die redacteurs zullen Reddit afschuimen op zoek naar boeiende verhalen, die ze vervolgens controleren op echtheid. Het is de bedoeling om ook telkens een kort interview af te nemen met het forumlid dat het oorspronkelijke verhaal op Reddit plaatste. De link naar het originele Reddit-forum is nooit ver weg.

‘De zaken die onze gemeenschap dagelijks creëert blazen ons omver’, vervolgt Chang. ‘Een aantal nieuwsorganisaties nemen die zaken over en herverpakken alles als ware het hun eigen content, zonder het originele verhaal te vertellen. Wij willen de verhalen van onze gebruikers vertellen, met die gebruikers centraal.’

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zal Upvoted het systeem om berichten hoger of lager op de homepage te stemmen niet overnemen van het forum. Ook reageren op een bericht zal niet mogelijk zijn.

Bij de lancering wil Upvoted een twintigtal berichten per dag publiceren. Aan technologiesite Wired zeggen de initiatiefnemers dat ze het aantal posts snel willen opkrikken naar een veertigtal.

Op dit moment is Upvoted nog niet beschikbaar. Verwacht wordt dat de Reddit-nieuwssite later deze week online komt.