Rusland doodt 15 IS-strijders bij aanval in Palmyra
De iconische triomfboog in Palmyra werd maandag opgeblazen door IS-strijders Foto: AFP

Russische gevechtsvliegtuigen hebben voor de eerste keer stellingen van Islamitische Staat gebombardeerd, in en rond de Syrische stad Palmyra. Dat heeft de Syrische staatstelevisie dinsdag bericht. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten hebben de vliegtuigen daar sinds maandag 40 aanvallen uitgevoerd.

Bij de aanvallen kwamen 15 IS-strijders om in Palmyra, nog eens vier anderen werden gedood bij aanvallen op het bolwerk van de groep, de noordoostelijke stad Raqqa. Dat meldt het vanuit Groot-Brittannië opererende Observatorium. Het Syrische staatspersbureau SANA maakte melding van 20 gepantserde wagens van IS die vernield werden, net als wapendepots en raketlanceerders in Palmyra. Een andere basis werd vernield in de provincie Aleppo, in het noorden van Syrië.

De aanvallen komen er een dag nadat de Syrische autoriteiten hadden bekendgemaakt dat IS-strijders, die de Werelderfgoedsite van Unesco in mei in handen hadden genomen, de iconische triomfboog in Palmyra hadden opgeblazen.

De Russische luchtaanvallen op Syrië begonnen vorige week woensdag. Volgens de Russen helpen ze de legitieme regering verdedigen tegen terroristen. Verschillende aanvallen waren gericht op gebieden die in handen zijn van rebellen die gesteund worden door het westen, de Golfstaten en Turkije.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in