Belgische cineaste Chantal Akerman is overleden
Foto: Photo News

De Brusselse cineaste Chantal Akerman is overleden. Dat meldt de Franse krant Libération. Eén van de bekendste Belgische regisseurs in het buitenland stierf op 65-jarige leeftijd in Parijs.

Chantal Akerman maakte tal van kortfilms, langspeelfilms en documentaires. Ze wordt omschreven als een van de meest getalenteerde en meest bekende Belgische regisseurs.

In de jaren 70 liet ze zich opmerken met films zoals Je, tu, il, elle of Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles. Akerman maakte in de jaren 90 ook enkele - meer populaire - films zoals Un divan à New York met Juliette Binoche en William Hurt. 

Akerman werd ook geïnspireerd door kunst. Zo maakte ze onder andere kunstinstallaties voor de biënnale van Venetië en Documenta in Kassel.

Chantal Akerman is niet louter een van de belangrijkste filmmakers van dit land, maar is een onmisbare stem in de filmgeschiedenis tout court - een boek dat al te vaak door mannen is geschreven.

Haar bekendste film, 'Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles' of kortweg: 'Jeanne Dielman', is een opzienbarend monument van een film. In 1975 richtte zij haar camera op een "gewone" huisvrouw: ze toont niet meer dan drie dagen uit het leven een single moeder die zich prostitueert om te voorzien in haar leven en dat van haar zoon.

Akerman wordt vaak geduid als een feministische regisseuse, met ook grote invloed op queer cinema - met name haar prachtige film 'Je, tu, il, elle'. Vanaf de jaren 90 is ze vooral actief als beeldend kunstenaar en maakt ze video-installaties. In 2012 kwam Akerman naar Antwerpen voor een grote retrospectieve van haar werk in het M HKA.

Akerman komt uit een Joodse familie. Haar grootouders en moeder werden naar Auschwitz gestuurd; alleen haar moeder overleefde. In haar laatste film, 'No home movie', keerde ze voor een laatste keer terug naar haar moeder. Die film, wereldwijd goed onthaald na première in Locarno, komt morgen uit in België, maar is volgens onze informatie alleen te zien in Flagey, Brussel.
Jeroen Struys
Filmrecensent De Standaard

Haar laatste werk, de video-installatie Now (2015), kunt u nog tot volgende maand bezichtigen op de Biënnale van Venetië. Volgens De Standaard is het 'een hobbelige roadmovie, waarin desolate landschappen je naar het einde van de wereld lijken te voeren'. '"Een beeld van onze tragische ruimte", zo omschrijft Ackerman het zelf.' 

Bekijk hier een jonge Chantal Akerman die uitleg geeft over haar film Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles.

De eeste kortfilm Saute ma ville uit 1968:

De eerste langspeelfilm Hôtel Monterey uit 1972: