Europees Hof: ‘Privacyverdrag tussen EU en VS is ongeldig’
De gebouwen van de Europese Commissie. Foto: REUTERS

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de beschermingsregeling voor persoonsgegevens die door bedrijven aan de Verenigde Staten worden doorgegeven, ongeldig is. De uitspraak komt er na een klacht tegen sociale netwerksite Facebook.

‘Het Europees Hof van Justitie verklaart dat de Safe Harbor-afspraken van de Europese Commissie met de Verenigde Staten niet geldig zijn’, klinkt het in een verklaring. Het Hof, dat in Luxemburg gevestigd is, stelt daarmee de Oostenrijker Max Schrems in het gelijk. Die had een klacht ingediend tegen Facebook bij de Ierse privacycommisie. De advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de EU, Yves Bot, had eerder al geoordeeld dat het bedrijf de gegevens van Europese burgers niet mag doorsturen naar servers in de VS

De beslissing kan het einde betekenen van het Safe Harbor-kader. Dat regelt hoe de persoonsgegevens, die door bedrijven aan de VS worden doorgespeeld, beschermd moeten worden. De regeling kwam er in 2000 om de Europese privacywetgeving te omzeilen, die stelt dat gegevens van Europese burgers niet naar de VS mogen worden getransporteerd. In de VS is namelijk geen strikt wettelijk kader voor privacy.

Het Safe Harbor-systeem houdt in dat Amerikaanse (internet)bedrijven kunnen verklaren dat zij de Europese privacyprincipes vrijwillig zullen respecteren. Als ze zich aanmelden bij de Amerikaanse overheid en zich ertoe verbinden om een aantal minimale privacyregels te respecteren, mogen ze dus toch gegevens van EU-burgers inzamelen. Ondertussen onderschreven duizenden Amerikaanse bedrijven de afspraken, waaronder ook grote namen als Facebook, Microsoft en Hewlett-Packard.

Door de beslissing zou de Safe Harbor-regeling komen te vervallen, waardoor elk Amerikaans bedrijf in principe van elke Europese burger afzonderlijk de toestemming zou moeten krijgen om persoonlijke gegevens naar een server in de VS te sturen. Iets dat praktisch erg moeilijk is.