Europa bezorgd over overname Base door Telenet
Foto: BELGA

De Europese Commissie start een grondig onderzoek naar de geplande overname van de mobiele operator Base door telecombedrijf Telenet omdat ze bezorgd is over de concurrentie op de Belgische telecommarkt. Tegen 18 februari zou er een beslissing moeten zijn. Telenet en KPN vertrouwen erop dat de transactie zal kunnen plaatsvinden.

'Op basis van een eerste onderzoek maakt de Commissie zich zorgen dat de transactie kan leiden tot hogere tarieven, minder keuze en minder innovatieve diensten voor klanten op de Belgische telecommarkt', klinkt het in een persbericht. De Europese Commissie maakt zich onder meer zorgen over de concurrentie op de retailmarkt voor mobiele telefonie. 'De Commissie vreest dat (...) de fusieonderneming nog weinig prikkels zou krijgen om sterke concurrentiedruk uit te oefenen op de twee resterende grote concurrenten op de retailmarkt voor mobiele telefonie (Proximus en Mobistar)', klinkt het.

Daarnaast vreest ze voor slechtere voorwaarden voor mvno’s (mobiele virtuele networkexploitanten). Dat zijn ondernemingen zoals Mobile Vikings die voor hun mobiele aanbod gebruikmaken van het netwerk van bijvoorbeeld Base. De Commissie zal voorts onderzoeken in hoeverre Telenet door de overname zijn vastelijndiensten makkelijker zou kunnen slijten aan mobiele klanten van Base (in de vorm van bundels), en of het op die manier de markt voor concurrenten zou kunnen afschermen.

‘Hogere tarieven en minder keuze’

'We willen zeker zijn dat consumenten in België door deze overnameplannen niet worden geconfronteerd met hogere tarieven en minder keuze', vat eurocommissaris Margrethe Vestager, die belast is met het mededingingsbeleid, samen. De Commissie benadrukt dat het feit dat er een diepgaand onderzoek komt, niets zegt over de uitkomst ervan.

Telenet maakte in april bekend Base te willen overnemen voor 1,325 miljard euro. Base is een dochter van het Nederlandse KPN. Het Mechelse telecombedrijf zegt kennis te hebben genomen van het diepgaande onderzoek. 'We blijven constructief samenwerken met de Europese Commissie en hebben er alle vertrouwen in om te zijner tijd de transactie formeel te kunnen afronden. Voorlopig verandert er niets voor de klanten', klinkt het. ook KPN zegt vertrouwen te hebben dat de overname van Base gewoon zal doorgaan.

Minister van Telecom Alexander De Croo herhaalt dat bij een eventuele overname voldoende concurrentie op Belgische telecommarkt een centraal aandachtspunt is. 'Voor de minister is een efficiënte toegang voor andere, kleinere marktspelers tot de vaste en mobiele netwerken daarbij cruciaal. Desgevallend moeten daarvoor de gepaste correctiemaatregelen worden genomen', luidt het in een persbericht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in