‘Ik ben wel optimistisch, mevrouw Van Brempt, want ik denk dat SP.A in de oppositie blijft’
SP.A-fractieleidster Kathleen Van Brempt. Foto: Wim Hendrix

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en oppositieleidster Kathleen Van Brempt (SP.A) debatteerden op Radio 1 over veiligheid en mobiliteit in ’t Stad. Maar het leukste nieuws zat in de staart. De Wever ziet in 2018 een coalitie met SP.A niet echt gebeuren.

Naar aanleiding van de reeks over ‘de stand van de stad’ halverwege de gemeentelijke legislatuur bracht Radio 1 burgemeester Bart De Wever en SP.A-fractieleider Kathleen Van Brempt samen voor een kort debat.

Ze kruisten de degens over de thema’s veiligheid en mobiliteit. Waarbij de burgemeester het had over dalende criminaliteitscijfers (‘al met bijna een derde gedaald’ en ‘het aantal GAS-boetes al met 25 procent gedaald’) en de oppositieleidster over een verschil in visie (‘de burgemeester centraliseert en militariseert de politie’ ‘en bouwt een veel te duur “politiepaleis”’).

Over mobiliteit was er wel overeenstemming: een overkapping van de ring kan de stad alleen maar beter maken. ‘Al is dat vooral het thema leefbaarheid van de stad en niet meteen mobiliteit’, merkte De Wever op.

Ook de vluchtelingencrisis kwam aan bod. Van Brempt verwijt de burgemeester dat hij de mensen niet geruststelt. ‘Maar ik kan hen niet geruststellen als ik zelf niet gerust ben’, kwam de repliek.

En wat in 2018?

Met de gemeentelijke legislatuur halfweg kwam ook de vraag: wat in 2018? Wil de N-VA eventueel een grote coalitie aangaan met SP.A?

‘Op dit moment hebben we een uistekende coalitie (met Open VLD en CD&V, red.) en bij een goed resultaat doen we verder. Ik heb liever geen grote coalitie.’

Dat was voor Van Brempt geen probleem: ‘Want ik ben optimistisch voor deze stad, terwijl de burgemeester vooral pessimistisch is. Ik zoek liever toenadering tot andere partijen die ook optimistisch zijn.’

Repliek van De Wever: ‘Ik ben wel optimistisch, mevrouw Van Brempt. Ik ben optimistisch dat SP.A na de volgende verkiezingen nog steeds in de oppositie zit.’

En toen was het debat voorbij.

Herbekijk het debat tussen Bart De Wever en Kathleen Van Brempt: