Een ziekenhuis in Madrid heeft de kunstmatige bevruchting van een lesbische patiënte afgebroken en moet daarom een schadevergoeding betalen. Een Spaanse rechtbank veroordeelde zowel de kliniek als het ministerie van Gezondheid van de regio Madrid tot de betaling ervan. De vrouw werd omwille van haar seksuele geaardheid gediscrimineerd, verklaarde de rechtbank voor sociale zaken ter motivering.

De ‘Juzgados de lo Social’ gaf in zijn maandag bekendgeworden vonnis de eiseres een schadeloosstelling van ongeveer 5.000 euro. Volgens de openbare omroep RNE was dit het eerste dergelijke verdict in Spanje. Het ziekenhuis ging in beroep tegen de beslissing. Het beweert zich gehouden te hebben aan een verordening uit 2014 van de Spaanse centrale regering. Dat decreet verbiedt het de nationale ziektekostenverzekering om kunstmatige bevruchting van alleenstaanden of lesbische vrouwen te financieren.

De rechtbank wees daarentegen in zijn vonnis op dat een decreet bij discriminatie geen voorrang heeft. De holebifeceratie Felgtb was blij met de beslissing. 'Het principe van gelijkberechtiging is belangrijker dan de halsstarigheid van enkele regeringsleden, die het gezinsmodel willen opdringen', zei Felgtb-woordvoerster Isabel Gómez.

-