Eric De Bruycker heeft maandagochtend bij Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte de eed afgelegd als burgemeester van Linkebeek. Het Nederlandstalige oppositielid werd zondag in die functie benoemd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Dat leidt tot heel wat ongenoegen. Yves Ghequière van de Franstalige meerderheidspartij 'Lijst van de Burgemeester' ontkent echter de geruchten om in de marge van de eerste gemeenteraad te manifesteren.

De faciliteitengemeente had bijna drie jaar na de verkiezingen van 2012 nog steeds geen benoemde burgemeester. Na de benoeming door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans heeft Linkebeek voor het eerst sinds 2007 weer een volwaardige burgemeester.

Op de vraag of De Bruycker zich als burgemeester ‘legitiem’ voelde, antwoordde de kersverse burgemeester dat ‘niet hij de wetten maakte, maar dat ze alleszins gerespecteerd moeten worden’.

‘Toen de minister mij de vraag stelde of ik burgemeester wilde worden, heb ik niet getwijfeld en geantwoord dat ik bereid was om Linkebeek uit de impasse te helpen’, vertelt De Bruycker. ‘Als Thiéry denkt dat er andere wetten zijn of andere wegen bewandeld kunnen worden om dit probleem op te lossen, dan moet hij dat zeggen.’

Door de aanstellig van Eric De Bruycker komt er voorlopig een einde aan de benoemingscarrousel. Damien Thiéry (MR) werd al tweemaal voorgedragen, maar de Vlaamse regering weigerde hem tot twee keer toe te benoemen, omdat hij de taalregels had overtreden.

Toen Homans recent zelf de Franstalige schepen Yves Ghequiere benoemde als alternatief voor Thiéry, ging deze daar niet op in. De Lijst van de Burgemeester van Thiéry heeft in de gemeenteraad 13 op 15 zetels, Prolink, de oppositiepartij van De Bruycker, 2.

'Geen manifestatie'

Vanavond komt in Linkebeek de gemeenteraad al samen. 'Velen hebben ons reeds gemeld dat ze vandaag tijden sde gemeenteraad willen aanwezig zijn om hun ongenoegen te laten blijken over de beslissing van Homans', vertelt Yves Ghequière van de meerderheidspartij 'Lijst van de Burgemeester'. Hij ontkent de geruchten dat de partij een oproep zou gelanceerd hebben om in de marge van de gemeenteraad te manifesteren tegen de beslissing van N-VA-minister Homans.

'Het protest zal echter beperkt blijven tot een act van aanwezigheid. We sporen iedereen aan om vanavond de rust en de kalmte te bewaren. Het is zeker niet in de bedoeling om de spanningen in de gemeente op te drijven', verklaarde Ghequière. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig