Nobelprijs Geneeskunde voor strijd tegen malaria en parasieten
Foto: AFP

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar gedeeltelijk naar William Campbell en Satoshi Omura voor hun onderzoek naar besmettelijke parasieten. Ook Youyou Tu krijgt de helft van het prijzengeld voor haar bijdrage aan de genezing en het voorkomen van malaria

De Nobelprijs voor geneeskunde gaat dit jaar naar onderzoekers die hebben bijgedragen aan de genezing en het voorkomen van malaria en andere parasitaire ziektes. De Chinese Youyou Tu krijgt de helft van het totale prijzengeld van acht 8 miljoen Zweedse kronen (851.000 euro) voor haar ontdekking van artemisinine, een medicijn dat de sterfte aan malaria vooral in Azië fors heeft gedrukt.

De Ier William Campbell en de Japanner Satoshi Omura delen de andere helft van de nobelprijs, voor hun strijd tegen rondworminfecties. Zij ontdekten de stof avermectine, waarvan medicijnen werden afgeleid die invaliderende tropische ziektes als rivierblindheid en elefantiasis helpen te voorkomen.

Angela Merkel

De organisatie liet maandag ook weten dat de Nobelprijs voor de Literatuur op donderdag wordt uitgereikt. Vrijdag weten we wie de Nobelprijs voor de Vrede wint. Onder meer Duits bondskanselier Angela Merkel en paus Franciscus werden in die categorie al als kanshebbers genoemd.

Verder deze week worden ook de laureaten van de Nobelprijs voor Fysica op dinsdag en Chemie op woensdag bekendgemaakt. Volgende week maandag komt daar nog de Nobelprijs voor Economie bij.