Burgemeester Bart De Wever en zijn partij zijn drie jaar na de lokale verkiezingen nog steeds geliefd bij de Antwerpse kiezer. Uit een peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws blijkt dat N-VA nog altijd ruim 34,4 procent scoort. Groen en SP.A blijven evenwel stevig in het zadel zitten, wat voor tegenstand kan zorgen.

De peiling kwam er exact drie jaar na de lokale verkiezingen die zorgden voor de grote doorbraak van N-VA in Vlaanderen. De partij scoort in Antwerpen nog altijd ruim 34,4 procent, weliswaar 3 procent minder dan bij de verkiezingen van 2012. In totaal komt de N-VA nog uit op 21 zetels in de gemeenteraad, 2 zetels minder.

Zetelverdeling (peiling september 2015)


Opvallend is wel dat N-VA met de huidige coalitiepartners CD&V en Open VLD net geen meerderheid meer haalt. De christen-democraten stranden op 7,4 procent (van 5 naar 3 zetels) en de liberalen behalen een lichte winst met 7,1 procent (van 2 naar 3 zetels). Met 48,9 procent (27 zetels) is dan net te krap om de stad comfortabel te besturen.

De resultaten moeten N-VA wel vertrouwen inboezemen, want als je drie jaar na de lokale verkiezingen nog zulke percentages kunt behalen, is dat een mooi en comfortabel resultaat.

Wat de peiling ook blootlegt, is dat de N-VA mogelijk voor taaie uitdagingen komt te staan.

Ten eerste is duidelijk geworden hoe zwak de coalitiepartners, Open VLD en CD&V, staan. CD&V verschrompelt zodanig dat het geen factor van betekenis meer kan vormen. In principe is De Wever zijn meerderheid in zetels kwijt als we deze resultaten bekijken.

Maar het grotere gevaar schuilt in de opmars van centrumlinks. Als Groen en SP.A de geesten zouden laten rijpen op een samenwerking - wat niet noodzakelijk zo is - vormen ze een even groot blok als centrumrechts. Bovendien weten we van CD&V dat zij evengoed van een centrumrechtse coalitie kunnen overstappen naar een coalitie met centrumlinks. Dan moeten ze natuurlijk nog op zoek naar een sterke linkse figuur die De Wever verbaal aankan, maar als dat gebeurt, kan het spannend worden.

Bart Brinckman
Correspondent 'Stadslab Antwerpen'

 

 

Opmars van Groen


 

In de peiling blijft SP.A op 19,1 procent hangen (11 zetels). Opmerkelijk is de opmars van Groen: de partij van Wouter Van Besien verdubbelt zijn stemmenaantal van 8 tot 16 procent en haalt 9 zetels binnen. Groen haalt stemmen bij de nog steeds ontgoochelde kiezers van SP.A, maar ook bij underdog PVDA. De communisten zakken van 8 naar 6 procent. Groen lijkt ook te profiteren van het consequente verzet tegen de Oosterweelverbinding en een pleidooi voor de overkapping van de Antwerpse Ring.

 

Vergelijking stemgedrag 2012


'Een superpeiling, die bovendien aantoont dat Groen nog heel wat groeipontentieel heeft in Antwerpen', reageert Wouter Van Besien op Radio 1. 'De stad blijft verdeeld, maar wij blijven werken aan een positief alternatief.' Gevraagd naar de mogelijkheid van een kartel met SP.A, blijft Van Besien net als Kathleen Van Brempt, boegbeeld van de socialisten in Antwerpen, op de vlakte. 'De vraag stelt zich nu niet. We beslissen pas in 2017 hoe we ons aan de kiezer presenteren.'

Verdeelde stad


 

Meer dan de helft (53 procent) van de Antwerpenaren is (zeer) tevreden over het nieuwe beleid en slechts 25 procent (zeer) ontevreden. Maar tegelijk zegt één op de drie inwoners dat hij van de kracht van verandering niets merkt.

 

Antwerpen blijft dus een verdeelde stad, want blijkt naar de mening van de Antwerpenaar over bepaalde thema's. De punten die de voorstanders van het huidige stadsbestuur positief vinden, worden namelijk net negatief  bevonden door de tegenstanders: kordaat optreden van politie, uitdelen van GAS-boetes en een vlottere mobiliteit. De Antwerpenaar werd ook gepeild naar het grote politieke breekpunt van het moment: de overkapping van de ring. 54 procent van de ondervraagden is voor, 19,1 procent is tegen een overkapping en 26,8 procent heeft geen mening.

Over de burgemeester zelf is 52,5 procent van de Anwerpenaren tevreden, 30,3 procent van de ondervraagden is ontevreden over hem. De Wever rekent er echter op dat de resultaten van zijn beleid over drie jaar zichtbaarder zullen zijn. De stad zal volgens hem duidelijk veiliger én groener zijn.  'Ik wil mezelf in 2018 opvolgen', maakt de huidige burgemeester dan ook zijn ambities kenbaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig