REACTIES. 'Kennelijk geen voorafgaand overleg tussen MR en N-VA'
Eric De Bruycker (rechts) naast de gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte Foto: Belga
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) maakte zondag in het VTM-nieuws bekend dat gemeenteraadslid Eric De Bruycker (Prolink) de nieuwe burgemeester van Linkebeek wordt. Vanuit Franstalige hoek komt veel kritiek. PS-voorzitter Elio Di Rupo vraagt premier Charles Michel om het onderwerp op tafel te leggen bij het volgende overlegcomité. Ook op Twitter lieten de reacties niet op zich wachten.

De beslissing van Homans verhit de gemoederen aan de andere kant van de taalgrens.

MR: 'Beslissing is totaal onaanvaardbaar'

MR is de enige Franstalige partij in de federale regering. Op alle deelstaatniveaus zit MR dan weer in de oppositie.

Volgens MR-voorzitter Olivier Chastel weigert Homans de democratische legitimiteit van Thiéry, die volgens de partij 'de enige legitieme burgemeester van Linkebeek' is. 

'Haar beslissing om een burgemeester te benoemen uit de Vlaamse minderheid is compleet onaanvaardbaar, maar ook te betreuren', klinkt het in het persbericht. 'Het eerste slachtoffer daarvan is de Linkebeekse burger.'

'Het is moeilijk voor te stellen dat een gemeenteraadslid uit de minderheid, zonder enige ervaring in het leiden van een gemeenschap, en zonder enige steun van het schepencollege, correct de functie van burgemeester zal kunnen uitvoeren.'

PS: 'Er wordt gespot met recht van Linkebeekse kiezers'

Zowel PS als CDH hebben het op Twitter over een 'democratische staatsgreep'. 'Hoeveel dergelijke zetten moeten de Franstaligen nog verdragen in de regering,' verzucht PS'er André Flahaut.

De voormalige premier Elio Di Rupo (PS) betreurt dat Homans 'een gemeenschap een burgemeester oplegt die uit de oppositie komt en die niet het vertrouwen geniet van de gemeenteraad noch van de bevolking'. Met deze benoeming wordt met 'de rechten van de Franstaligen en het kiesrecht van de inwoners van Linkebeek gespot'. De voorzitter van de PS roept de Franstalige partijvoorzitters op tot een overleg over 'een gemeenschappelijke houding om aan te nemen, om het respect voor de democratie te garanderen'. Di Rupo vraagt ook aan premier Michel om de kwestie op tafel te leggen tijdens het volgende ministeroverleg.

CDH: 'Democratische staatsgreep'

CDH, dat dezelfde verzuchting maakt als PS, roept de liberale MR op om federaal haar 'blind vertrouwen in de N-VA' op te zeggen.

FDF: 'Michel laat N-VA universeel kiesrecht vernietigen'

Ook Olivier Maingain, topman van FDF - de voormalige partij van Thiéry, reageert scherp. 'Terwijl premier Charles Michel de mensenrechten in New York verdedigt, laat hij de N-VA in Linkebeek het algemeen stemrecht vernietigen.'

 

'Charles Michel heeft ernstig politiek probleem'

Ook van anderen bleven de reacties op Twitter niet uit. 'Het meest bizarre aan dossier Linkebeek is dat er kennelijk geen voorafgaand overleg over was tussen N-VA en MR', schreef politicoloog Dave Sinardet.

'Premier Michel heeft een serieus politiek probleem', zei Karel Lattrez van VTM. 'Zijn eigen partij, de MR, zal een hartig woordje moeten praten met de N-VA. De Franstalige partijen vinden dit een blaam voor de democratie.'

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig