Het WK Rugby eindigt voor gastland Engeland in de poulefase na een 13-33 nederlaag tegen Australië. In zijn groep kan Engeland Wales en Australië niet meer bijbenen. De Engelsen zijn het eerste gastland ooit dat sneuvelt in de groepsfase op een WK.

Groep A:

Bij Australië was flyhalf Bernard Foley in grote doen. Hij scoorde twee tries en zorgde zo mee voor een 17-3 tussenstand halfweg. In de tweede helft lukte hij meteen een penalty, waardoor Engeland snel tegen een onoverbrugbare achterstand aankeek. De Engelsen, luid aangemoedigd door onder meer prins Harry, kenden wel een korte opleving en kwamen nog terug tot 13-20, maar vielen daarna met een man minder na een fout van Owen Farrell. Giteau fnuikte alle Engelse hoop na een sterke ren. Foley zorgde nog voor wat extra punten, goed voor de 13-33 eindstand.

Door dit resultaat zijn Australië en Wales zeker van de kwartfinales. De twee landen nemen het volgende week zaterdag tegen elkaar op in een rechtstreeks duel om de eerste plaats.

Groep B:

Zuid-Afrika zette een serieuze stap richting kwartfinales na een duidelijke 34-16 overwinning tegen de concurrenten uit Schotland. De Schotten zien op hun beurt Japan naderen tot op twee punten, nadat Japan won met 5-26 tegen Samoa.

Voor Zuid-Afrika komt de overwinning op een perfect moment, nadat het met een valse noot was begonnen aan dit WK. Japan won op de openingsspeeldag met 32-34 van Zuid-Afrika, waardoor de Springboks meteen op achtervolgen waren aangewezen. Tegen Schotland speelde Zuid-Afrika vooral een ijzersterke eerste helft, met een 20-3 tussenstand halfweg als logisch gevolg. Schotland kwam wel nog terug in de tweede helft, maar de betrouwbare schoen van flyhalf Pollard zorgde ervoor dat Zuid-Afrika de grip op de wedstrijd nooit verloor.

Japan kan zich nog plaatsen voor de volgende ronde, maar dan moet het hopen op een misstap van Schotland of Zuid-Afrika op de laatste speeldag. Die beide landen zijn overigens al zeker van het volgende WK in 2019.