Voormalig Labour-politicus Denis Healey, in de jaren ‘60 en ‘70 onder meer minister van Defensie en minister van Financiën, is zaterdag op 98-jarige leeftijd overleden.

De nieuwe Labour-voorzitter, Jeremy Corbyn, bracht hulde aan een ‘reus’ van de Labourpartij die decennialang ‘de partij en het land’ heeft gediend.

Healey zat 40 jaar lang op de parlementsbanken, van 1952 tot 1992. Premier David Cameron, van de rivaliserende Conservatieve Partij, had het over een moedig politicus. ‘Omdat hij zijn partij de harde waarheden vertelde over hoe Groot-Brittannië binnen zijn mogelijkheden moest leven.’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Healey in het Britse leger.

Als politicus maakte Healey naam met zijn zin voor humor, brede lach, enorme wenkbrauwen en mislukte gooien naar het voorzitterschap van de partij. Binnen Labour gold hij als een gematigde politicus.

Na de dood van Labourleider John Smith was Healey de eerste die publiekelijk opkwam voor de kandidatuur van Tony Blair. Blair maakte uiteindelijk een einde aan twee decennia Tory-bewind, maar deed dit volgens critici door Labour om te vormen tot een Tory-light.