Topman: ‘Crisis bedreigt voortbestaan van Volkswagen’
Foto: AFP

Volkswagens financieel directeur en aankomend president-commissaris Hans Dieter Pötsch beschouwt het dieselschandaal waarin Volkswagen afgelopen weken verzeild is geraakt als 'een crisis die het bedrijf in zijn voorbestaan bedreigt'.

Die uitspraak citeert de Welt am Sonntag in een voorpublicatie van een artikel dat zondag verschijnt. Pötsch denkt volgens de krant wel dat het concern in staat is om de crisis te boven te komen.

De Oostenrijker werd deze week aangewezen als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen. Hij wordt later dit jaar benoemd. Nu wordt die functie nog tijdelijk waargenomen door Berthold Huber. Pötsch wordt dan de definitieve opvolger van de eerder dit jaar vertrokken Ferdinand Piëch.

Monsterboetes dreigen

De Duitse autofabrikant heeft gesjoemeld met de uitstootwaarden van dieselauto’s en ligt daarom in vele landen onder de loep bij justitie. Zo zijn de Franse autoriteiten pas een vooronderzoek gestart naar de autobouwer. Ze verdenken Volkswagen van ‘ernstige misleiding’ in het dieselschandaal.

Als Volkswagen ook in Australië wagens met gemanipuleerde uitstoottest heeft verkocht, dan dreigt de autoconstructuur een boete van 1,1 miljoen Australische dollar (700.000 euro) op te lopen per inbreuk.

Ook in ons land

Ook in ons land wordt het autoconcern vervolgd.‘Het is zeker dat we ons burgerlijke partij gaan stellen om zo een duidelijk signaal te geven. We zullen zien wat er daarnaast nog op Europees niveau zal gebeuren’, zei Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) daarover.

Groen en Ecolo willen dat ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een strafklacht indient tegen Volkswagen wegens de extra kosten voor de ziekteverzekering door de fraude met de sjoemelsoftware. Het kabinet van De Block reageerde met de opmerking dat het om een dossier gaat waar veel overheden en diensten bij betrokken zijn en dat je zoiets niet oplost doordat één persoon een strafklacht indient.