De Belgische tak van het internationale hackerscollectief Anonymous heeft zaterdag op Twitter gemeld dat het niets te maken heeft met de aankondiging van een grote cyberaanval. Grappenmakers hadden in naam van Anonymous daarmee gedreigd nadat de website van het Waalse Ministerie van Economie een tijdlang plat lag.

Het leek erop dat de site gekraakt was door het hackerscollectief Anonymous. Die verspreidde ook een video waarin ze dreigden met een grote cyberaanval als de regering niet zou stoppen met de besparingen. Maar Anonymous heeft via het officiële Twitteraccount laten weten dat zij niet achter de aanval zitten omdat ze ook niet aan politiek doen.

‘Inwoners van België, wij zijn Anonymous’, klonk het in de video. ‘Operatie Guerilla. Het Anonymous-collectief eist met deze video de cyberaanval op tegen de site van het Waalse Ministerie van Economie. Deze aanval is slechts het begin van een cyberaanval die groter zal zijn.’

‘Zolang de regering Michel zijn draconische en frauduleuze politiek tegen het volk niet verandert, gaan wij door. Wij zullen niet toestaan dat machtslust en de hebzucht van de overheid de mensen met een laag inkomen verarmt. Onze strijd is begonnen zoals we hebben aangekondigd in onze vorige video’s, we hebben ze gewaarschuwd’, zegt Anonymous.

‘De strijd zal lang duren, maar we zijn overal bij jullie. In de schaduw houden we jullie in de gaten en we zullen tot het uiterste gaan. Verwacht onze massale reacties. Regering Michel, bereid je voor, we zijn er, wij zijn Anonymous, wij zijn een legioen. Wij vergeven niet, wij vergeten niet, verwacht ons.’

Geen hacking

De Waalse overheidsdienst SPW (Service public de Wallonie) nuanceerde het nieuws eerder al. Geen enkele overheidssite is gewijzigd, er is momenteel geen sprake van een hacking. 'Er was deze ochtend wel veel activiteit wat voor vertraging zorgde en lange wachttijden. Alle sites bleven operationeel en hun werking is niet in gevaar', nuaceert een SPW-woordvoerder.