Racistische graffiti tegen komst asielcentrum
Het stadhuis van Vilvoorde (archiefbeeld). Foto: BELGA

Op enkele plaatsen in Vilvoorde zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag racistische en anti-islamslogans aangebracht op gebouwen naar aanleiding van de opening maandag van een asielcentrum in de gebouwen van de Asiat-site in Vilvoorde.

Aan de site werd een spandoek opgehangen met de tekst ‘Refugees not welcome’. Dat meldt burgemeester Hans Bonte (SP.A). In het nieuwe asielcentrum zal plaats zijn voor 124 asielzoekers.

Ook het stadhuis van Vilvoorde werd beklad met de slogan ‘Islam buiten’ en een hakenkruis. Op het ABVV-lokaal aan de Mechelsestraat werd de slogan ‘Ons socialisme is nationaal W.P.’ aangebracht. Burgemeester Bonte heeft opdracht gegeven om de slogans zo goed als mogelijk te verwijderen en een onderzoek te openen naar de auteurs.

Polarisering

'Het is duidelijk dat de beslissing van de federale regering in deze stad aanleiding geeft tot een zeer sterke polarisatie', aldus Bonte. 'Ik heb er ook al herhaaldelijk op gewezen dat dit zou kunnen leiden tot een vorm van agressiviteit, zeker vanuit extreemrechtse hoek. Met deze graffiti vannacht hebben we hiervan een illustratie gezien.'

Volgens Bonte werden al een hele reeks maatregelen genomen om de veiligheid van de asielzoekers in het nieuwe asielcentrum te verzekeren. 'Zo zijn er afspraken gemaakt met de staatsveiligheid wat betreft de screening van de binnenkomende asielzoekers om te vermijden dat er op die manier ex-Syriëstrijders binnensluipen. De lokale politie en het Rode Kruis hebben eveneens de nodige afspraken gemaakt. Het is een open centrum, maar iedereen die er binnengaat zal geregistreerd worden. Ook wie er wil verblijven moet zich vooraf aanmelden.'