Oekraïne: Separatisten trekken zich deels terug van de frontlijn
Foto: EPA

In het oosten van Oekraïne hebben de separatisten naar eigen zeggen de gedeeltelijke terugtrekking van wapens weg van de frontlijn aangevat. Oorlogstuig met een kaliber kleiner dan 100 millimeter, bijvoorbeeld tanks, wordt in stappen weggehaald, zo delen de opstandelingen in Loegansk mee.

Vooraf was er een akkoord bereikt met de Oekraïense autoriteiten dat zaterdag nog gestart zou worden met de gedeeltelijke terugtrekking van die wapens. De tanks worden eerst teruggehaald en tegen de avond zou de terugtrekking uit twee sectoren van het front rond moeten zijn, aldus een woordvoerder van de rebellen tegen de lokale media. Het oorlogstuig wordt minstens vijftien kilometer van de frontlijn gehaald.

In Donetsk, die andere opstandige zelf uitgeroepen volksrepubliek, zeiden de rebellen vrijdag dat ze militaire terreinen aan het inrichten zijn waar ze hun lichte wapens naar zullen terugtrekken. De terugtrekking zou er volgens de autoriteiten starten nadat die in Loegansk afgerond is.

Beide partijen gingen akkoord dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE, hierop zou toezien. OVSE-waarnemers hebben nog wel geen melding gemaakt van een terugtrekking. De opstandelingen claimen dat waarnemers getuige waren van de eerste terugtrekkingen.

Het weghalen van wapentuig van de frontlijn was vrijdagavond ook aan bod gekomen bij overleg in Parijs tussen de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense evenknie Petro Porosjenko. Zij hopen op een verdere dooi in de regio, waar al enige weken een wapenbestand stand houdt. De leiders konden over de nakende plaatselijke verkiezingen in Oost-Oekraïne, waartegen Kiev gekant is, geen vergelijk vinden.