Waterleau toont hoofdzetel in Wespelaar
Foto: Jobat.be
In een prachtig gerestaureerd fabrieksgebouw in Wespelaar bevindt zich de hoofdzetel van Waterleau. Dit bedrijf is een toonaangevende specialist in milieutechnologie en is vooral gekend door de bouw van waterzuiveringsinstallaties over de hele wereld. Tijdens Open Bedrijvendag op 4 oktober zet Waterleau zijn deuren open.

Waterleau is actief in vier domeinen: drinkwaterproductie en waterzuivering; luchtzuivering; slib- en afvalbehandeling; en hernieuwbare energie. De onderneming groeide sinds de start in 2000 uit tot een wereldspeler die 85 procent van zijn omzet realiseert in het buitenland.

Waterzuivering

De wortels van het bedrijf liggen bij waterzuivering. Brouwerijen zoals AB InBev, SABMiller en Heineken zijn belangrijke klanten, naast voedingsbedrijven zoals Unilever en Kraft. Daarnaast ontwerpt Waterleau waterzuiveringsinstallaties voor gemeenten en steden, onder meer in Fez en Marrakesh (Marokko) en Shanghai (China). Ook de zuiveringsinstallatie in het festivalpark van Werchter werd door Waterleau gerealiseerd.

Het bedrijf telt ruim 400 medewerkers van wie 90 in Wespelaar. De meerderheid heeft een ingenieursdiploma op zak: burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur, of industrieel ingenieur met specialisatie biochemie, mechanica of elektromechanica. Maar je mag je niet opsluiten in je vakgebied, zegt projectmanager Stijn Vanderhulst. "Wij realiseren projecten waarbij biochemie, bouwkunde, mechanica en elektriciteit samenkomen. Je mag geen vakidioot zijn, maar moet een brede kijk ontwikkelen."

Reizen

Omdat Waterleau wereldwijd opereert, wordt er heel wat gereisd. Vliegtuigtickets en hotels boeken is een fulltimejob voor één persoon, zegt marketing director Alain Buyle. "Ter plaatse zien hoe een installatie werkt, hoort bij de opleiding. Die kennis heb je nodig om later zelf projecten te ontwerpen." Een pas aangeworven ingenieur werd na twee weken al naar Ethiopië gestuurd, waar hij zelf een opstart zal begeleiden.

Dat reizen vergt de nodige flexibiliteit; twee ingenieurs die voor zes maanden naar Fez reisden, bleven er uiteindelijk twee jaar. Maar daar staat veel tegenover, zegt Stijn Vanderhulst. "Zeker aan het begin van je carrière is het knap dat je veel vrijheid én verantwoordelijkheid krijgt." In andere functies wordt minder gereisd, wat ze beter combineerbaar maakt met een gezin – al is een projectingenieur nog steeds één week per maand op reis. Voor Stijn telt ook mee dat hij door milieuproblemen aan te pakken de wereld verbetert. "We werken voor een bedrijf en niet voor een goed doel – maar we zijn wel bezig met de goede zaak."

 

>