Bij een bombardement op een zorgcentrum van Artsen zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz zijn minstens negentien mensen om het leven gekomen, onder wie twaalf medewerkers van AzG en drie kinderen. De organisatie reageert geschokt en wil dringend opheldering. De VN-mensenrechtenchef noemt de luchtaanval 'tragisch, onvergeeflijk en mogelijk crimineel'.

Het ging om nachtelijke bombardementen waarbij het zorgcentrum van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, de stad die donderdag door het leger op de taliban werd heroverd, ‘zeer ernstig beschadigd’ werd. Alles wijst erop dat de aanval werd uitgevoerd door de internationale coalitie. Na de eerste aanval verwittigde AzG meteen de Amerikaanse en Afghaanse strijdkrachten. Toch bleef het ziekenhuis daarna 'meer dan dertig minuten lang' onder vuur liggen, zegt de hulporganisatie. Het ziekenhuis is grotendeels verwoest.

Gps-coördinaten

In een mededeling verduidelijkt Artsen Zonder Grenzen dat alle partijen betrokken in het conflict, inclusief de overheden in Kabul én Washington, duidelijk geïnformeerd waren over de exacte locatie van het ziekenhuis, het gastenverblijf, de bureaus en de medische post in Chardara (in het noordwesten van Kunduz). 'Artsen Zonder Grenzen communiceert altijd over haar exacte locaties in de conflicthaarden met alle partijen. Ook hier gebeurde dit op regelmatige basis in de afgelopen maand, meest recent op 29 september.'

De hulporganisatie vraagt dan ook dringend meer informatie over wat er precies gebeurd is, en hoe dit vreselijke voorval kon gebeuren. 'We zijn zwaar aangeslagen door deze aanval, door de dood van onze collega's en onze patiënten, en door het zware verlies voor het gezondheidssysteem in Kunduz', zegt Bart Janssens, directeur operaties bij Artsen Zonder Grenzen. 'We vragen met klem aan alle strijdende partijen de veiligheid van de medische instellingen en het medisch personeel te respecteren.'

Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Raad al-Hoessein, roept op tot een onafhankelijk onderzoek. Militaire planners zijn volgens hem verplicht om burgers te beschermen, en zeker medische faciliteiten en personeel. 'Als een rechtbank het als opzettelijk beschouwt, dan kan een luchtaanval op een hospitaal als een oorlogsmisdaad bestempeld worden', zo benadrukt hij de ernst van het incident.

Dodentol

De dodentol is intussen opgelopen naar 22: 12 medewerkers van Artsen zonder Grenzen, 7 volwassen patiënten en drie kinderen. Er is ook sprake van 37 zwaargewonden, onder wie negentien AzG-medewerkers. Op het moment van het bombardement waren 105 patiënten en 80 personeelsleden aanwezig. 

Het zorgcentrum van AzG is het enige in de regio waar zwaargewonden behandeld kunnen worden. 

Collateral damage

Deze week werd hevige strijd gevoerd over de controle om Kunduz. Amerikaanse militairen hebben verschillende luchtaanvallen uitgevoerd om de Afghaanse regeringstroepen te steunen in de strijd tegen de taliban. Het AzG-ziekenhuis lag in de frontlinie en buiten de poorten waren gevechten aan de gang.

Een woordvoerder van de Navo-missie laat weten dat het om ‘collateral damage’ zou kunnen gaan bij Amerikaanse bombardementen. Die werden ‘uitgevoerd tegen personen die een bedreiging vormden voor de coalitietroepen, en zouden collateral damage veroorzaakt kunnen hebben in een medisch centrum dat zich in de nabijheid bevindt’, aldus kolonel Brian Tribus. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter laat weten dat de zaak onderzocht wordt.

Artsen zonder Grenzen neemt daar geen genoegen mee. 'Deze aanval is weerzinwekkend en een ernstige schending van het internationaal humanitair recht', zegt voorzitter Meinie Nicolai. 'We eisen volledige transparantie van de coalitietroepen. We accepteren niet dat dit verschrikkelijk verlies aan mensenlevens wordt afgewimpeld als collateral damage.'

Herovering

Het Afghaanse leger kon Kunduz donderdag heroveren op de rebellenbeweging taliban. Het leger verwierf na hevige nachtelijke gevechten de controle over de strategische belangrijke stad in het noorden van Afghanistan.

De taliban waren er maandag, voor het eerst sinds 2001, weer in geslaagd Kunduz in handen te krijgen. Die gebeurtenis werd beschouwd als een belangrijke nederlaag voor het Afghaanse leger en voor president Ashraf Ghani.