Obama: ‘Poetin valt Syrië aan uit zwakheid’
Foto: EPA

Rusland maakt geen onderscheid tussen IS en andere, meer gematigde islamitische rebellen. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama tijdens een persconferentie in het Witte Huis vrijdag.

‘Vanuit hun perspectief, zijn het allemaal terroristen’, zei Obama. Hij reageerde vrijdagmiddag (21.30 uur Belgische tijd) op de Russische luchtaanvallen in Syrië. Rusland maakt volgens hem geen onderscheid tussen Islamitische Staat en gematigde soennitische groeperingen. ‘En dat is een recept voor een ramp.’

Door het beleid van Rusland worden die gematigde groepen ondergronds gedreven, waarschuwt Obama. En zo wordt IS alleen maar sterker.

‘Geweld lost problemen niet op’

Hij maakt zich geen illusies over wat een humanitaire catastrofe Syrië is, aldus de president. Maar van de recentste oorlogen zegt hij geleerd te hebben dat Amerika nog zo veel geweld mag gebruiken, ‘het zal de politieke problemen niet oplossen’. Het Amerikaanse staatshoofd geeft toe dat het trainingsprogramma van de VS en het voorzien van middelen aan Syrië niet het beoogde effect heeft gehad. Daarover zei hij ook dat hij een programma wil opzetten met Koerdische strijders in het oosten van Syrië.

‘Zwakheid’

Hij richtte zich vervolgens volledig tot de Russische president Vladimir Poetin, die volgens Obama ‘uit zwakheid’ Syrië binnendringt.

Syrië en Iran en de rest

De Amerikaanse regering houdt vol dat het probleem in Syrië Assad is. ‘Rusland en Iran zijn de reden waarom Assad nog aan de macht is’, zei hij daarover ook. ‘Rusland en Iran vormen samen één coalitie. De rest van de wereld zit in de onze.’

Toch houdt Obama, zoals steeds, de deur ook open voor Rusland en Iran. Hij blijft bereid om met hen samen te werken aan een politieke oplossing voor Syrië. De enige manier om het probleem in Syrië op te lossen, heeft de Amerikaanse president aan zijn Russische collega gezegd, ‘is een politieke overdracht die de staat en het leger intact houden, maar die ook Assad eruit zet’. Maar luchtaanvallen op gematigde islamitische groeperingen drijven ons alleen maar verder weg van die politieke transitie, besloot hij.