Oostende duwt Bob Peeters’ Lokeren nog verder naar achteren in de rij
Foto: Photo News

KV Oostende blijft zeker nog een week op kop van het klassement in de Jupiler Pro League: de Kustboys wonnen vrijdagavond dankzij doelpunten van topschutter Cyriac en Fernando Canesin met 2-0 van Sporting Lokeren en hebben voorlopig vijf punten voorsprong op het nummer twee, Anderlecht. Voor Lokeren en Bob Peeters ziet het er intussen benard uit: de Waaslanders staan voorlaatste met 8 op 30.

 

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

 

De uitstekende seizoensstart van KV Oostende vertoonde vorige week voor de eerste keer enkele barstjes, dus greep coach Yves Vanderhaeghe in: hij liet Akpala, Vandendriessche en Canesin aan de kant. Jali, Musona en Jonckheere kregen opnieuw hun kans. Er waren ook drie wijzigingen bij het zoekende Lokeren: Bob Peeters zag Copa geblesseerd afzeggen, waardoor Verhulst opnieuw mocht plaatsnemen onder de lat. Verder kwam Ngolok in de ploeg in een verstevigd middenveld, en kreeg Abdurahimi de voorkeur op de flank na een veelbelovende invalbeurt vorige week tegen Club Brugge.

De thuisploeg begon het best aan de wedstrijd met enkele kleine kansjes, maar het antwoord van Lokeren volgde snel: Denis Odoi haalde de achterlijn en zette scherp voor, een goed gevolgde Koen Persoons kwam centimeters te kort om het verlossende doelpunt binnen te glijden. KVO had het signaal begrepen, bleef strikt vanuit de organisatie spelen en rekende op fouten en balverlies van Lokeren. Dat leverde opnieuw enkele kleine kansjes op, maar niets waar Lokeren-doelman Verhulst zijn slaap voor liet. En toen de bezoekers halverwege de eerste helft steeds beter in de wedstrijd kwamen, kreeg de leider in onze hoogste klasse het zowaar moeilijk. De twee Lokerse vleugelspelers Patosi en Abdurahimi zorgden voor wat dreiging, maar stootkracht bleek opnieuw het zwakke punt van Lokeren: er was geen eindproduct in de beslissende zone. Zo gingen we na een al bij al onbevredigende eerste helft rusten.

Meteen na de pauze kregen we dan wel waar voor ons geld: al in de eerste minuut van de tweede helft glipte Gohi Bi Cyriac door de buitenspelval. De Gouden Stier was tot dan grotendeels onzichtbaar gebleven, maar rondde ditmaal wel af: hij ging eenvoudig voorbij Verhulst en trapte hoog binnen. En een minuut later was het alweer prijs aan de overkant: Abdurahimi werd knap voorbij de Oostende-verdediging geloodst en trapte de bal vanuit een scherpe hoek heel knap binnen, maar de vlag was ondertussen, heel laat, de hoogte ingegaan. Het was een morele klap voor de Waaslanders, die aangeslagen waren en niets verder kwamen dan de lange bal richting Ansah te trappen. Pas op het uur nog een uitgespeelde kans toen Ansah de gelijkmaker aan de voet had, maar zijn gekruiste schot ging onder druk van een Oostendse verdediger voorlangs. Daarna verwaterde de partij helemaal onder invloed van de vele wissels, waarbij enkel de onvrede van Ayanda Patosi (en de Lokeren-supporters) nog het vermelden waard waren. Pas in de slotfase was er nog even opwinding: Verhulst verijdelde eerst een poging van Musona, en even later kwam hij gepast tussen toen Fernando Canesin een ziekenhuisbal van Odoi onderschepte. Maar in de extra tijd kwam de zekerheid over de zege er toch voor Vanderhaeghe en de zijnen: Odoi gaf opnieuw een assist aan Canesin, die de gelegenheid op de dubbele voorsprong ditmaal niet liet liggen: een stift over Verhulst en 2-0!

Door deze zege blijft KV Oostende nog zeker tot volgende week aan de leiding in het klassement van de Jupiler Pro League, het heeft nu vijf punten voorsprong op het nummer twee, Anderlecht. Lokeren blijft op een gedeelde voorlaatste plaats staan met 8 punten, maar kan dit weekend laatst worden als Westerlo thuis wint van KV Kortrijk.

Opmerkelijk:

 

 

Ontdek hier de basisopstellingen van beide ploegen!

Belangrijkste fases:

6’ - Jonckheere zorgt voor het eerste schot tussen de palen. Hij neemt een afvallende bal in één tijd over, maar trapt recht op Verhulst.

7’ - Odoi haalt op links de achterlijn en zet scherp voor doel. Persoons komt maar net te laat om de bal binnen te glijden.

12’ - Knappe aanval van Oostende. Lukaku rukt op in zijn gekende stijl. Hij kapt zich voorbij de opzittende Abdurahimi en speelt perfekt in de loop van Jonckheere. Die speelt op zijn beurt de bal meteen door naar Berrier, maar die knalt het leer huizenhoog over.

27’ - Odoi gooit de bal tot bij Ansah. Met de rug naar het doel en met een verdediger in de rug, draait de jonge spits zich vrij en knalt ineens op doel. Zijn poging gaat ruim over.

35’ - Abdurahimi begint aan een knappe run. Hij snijdt naar binnen, maar vergeet dan Ansah alleen voor doel te zetten en loopt zich vast. Hier zat veel meer in.

42’ - De assistent scheidsrechters zien het even niet. Eerst is er Persoons die duidelijk buitenspel staat als de bal over de verdediging wordt gelepeld, maar Vertenten laat doorspelen en Ovono kan ontzetten. Ook aan de overkant loopt Cyriac op het eerste gezicht buitenspel. Hij kan vanop de flank recht naar Verhulst, maar krijgt de bal niet voorbij de Lokerse doelman.

46’ - GOAL! Er is nog maar net afgetrapt wanneer Cyriac door de buitenspelval glipt. Verhulst komt nog uit, maar Cyriac gaat simpel voorbij de glijdende doelman, neemt nog de tijd om de bal voor zijn rechtervoet te leggen en knalt hoog binnen.

47’ - Aan de overkant wordt Abdurahimi voorbij de verdediging geloodst. Vanuit een scherpe hoek knalt hij de bal heel knap binnen, maar de vlag was ondertussen, heel laat, de hoogte ingegaan.

60’ - Ansah heeft de gelijkmaker aan de voet, maar onder druk van een Oostendse verdediger gaat zijn gekruist schot voorlangs.

59’ - Bob Peeters gooit Bolbat in de strijd ten nadele van Patosi. En daar zijn de supporters het niet mee eens. Ook Patosi laat duidelijk zijn ongenoegen blijken.

65’ - Musona krijgt alle tijd en ruimte om naar binnen te komen en hard op doel te trappen. Verhulst keert met de vuisten.

71’ - Ansah gaat achter een diepe bal aan, maar wordt randje buitenspel afgevlagd. De spits van Lokeren wordt in zijn actie wel getorpedeerd door Ovono, die daar een gele kaart voor krijgt.

77’ - Ticinovic brengt de bal vanop de rechterflank voor doel. Dessers, nog maar net ingevallen, klimt het hoogst, maar ziet zijn kopbal net naast gaan. Het wil niet lukken voor Lokeren.

86’ - Bolbat knijpt naar binnen en trapt naar de verste hoek. Geen verkeerd schot, maar pecht blijft de Waaslanders achtervolgen. Het schot wijkt af op Dessers.

89’ - Musona bedient Jali, die opeens alleen voor doel staat. Verhulst gaat goed plat op de poging van Jali.

90+1’ - Odoi met een dramatische terugspeelbal. Canesin gaat er achter aan, maar krijgt de bal niet voorbij Verhulst.

90+3’ - GOAL! Odoi doet zijn eigen ploeg dood. Opnieuw een heel slechte pass en Canesin, heel gretig ingevallen, is het snelst op de bal en stift de bal over Verhulst in doel. Over and out voor Lokeren.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!