Levensgevaarlijke xtc in omloop in Nederland
Vormen van xtc. Foto: BELGAIMAGE

Het Trimbos-instituut waarschuwt vrijdag voor levensgevaarlijke xtc-pillen die sinds enkele weken in omloop zijn. De tabletten kunnen extreem hoge doses MDMA bevatten.

De lichtgele, vierkante pillen zijn in het hele land opgedoken. Ze zijn te herkennen aan een ADE-logo, dat refereert aan het Amsterdam Dance Event. Maar volgens Trimbos zijn verschillende varianten van de pil in omloop.

‘Gebruik van hoog gedoseerde ecstasy is extra riskant en verhoogt de kans op overdosering, waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden. Gebruik kan fatale gevolgen hebben’, aldus het instituut.

Op 14 oktober start het jaarlijkse Amsterdam Dance Event, een dancefestival in Amsterdam. In de aanloop naar dat feest, waar verwacht wordt dat drugs - en dus ook deze vorm van xtc - in omloop zal zijn, waarschuwt het Trimbos-instituut uitdrukkelijk.

Er worden waarschuwingsposters verspreid over het hele land. Ook zijn gebruikers gericht gewaarschuwd via fora voor drugsgebruikers. Het instituut is er snel bij, want er zijn, voor zover geweten, nog geen slachtoffers gevallen. De laatste jaren duiken er steeds hoger gedoseerde xtc-tabletten op. MDMA, een ingrediënt van xtc, is een van de meest gebruikte synthetische drugs in het dancecircuit.