Voor de komende EK’s voor landenteams worden voortaan kwalificaties geïntroduceerd, zo meldde de Europese Tafeltennisfederatie (ETTU) donderdag in het Russische Ekaterinburg.

Het EK voor landenteams wordt vanaf 2017 in oneven jaren afgewerkt, terwijl het individuele EK in de even jaren doorgaat. Het format van het EK voor landenteams wijzigt niet, met een eerste divisie (Championship Division) van 16 ploegen en een tweede divisie (Challenge Division) van eveneens 16 ploegen. Er worden echter kwalificaties ingevoerd om te bepalen welke landen in welke divisie aantreden. De kwalificaties gaan in april 2016 van start. Op het EK in Ekaterinburg won België deze week de Challenge Division.

In de kwalificaties komen 30 landen aan de bak, de 29 hoogst geklasseerde landen van het vorige EK (België werd 17e) en de winnaar van de Standard Division (derde divisie). 15 ploegen spelen op het EK in de eerste divisie, samen met het gastland. De overige 15 landen treden aan in de Challenge Division, samen met een ploeg afkomstig van de kwalificaties voor de tweede divisie.

De kwalificaties worden op 12 april, 3 mei, 6 september en 22 november afgewerkt. Er worden 10 groepen van drie landen gevormd. De poulewinnaars en de vijf winnaars van de barrages tussen de 10 als tweede geëindigde ploegen plaatsen zich voor de eerste divisie van het EK 2017. In de tweede divisie komen de verliezers van de barrages, de als derde geëindigde ploegen en de winnaar van de kwalificaties voor de Challenge Division terecht.