Veertig vluchtelingen aangekomen in Lombardsijde
Geert Vanden Broucke Foto: Tommy Huyghebaert

Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) heeft vrijdagavond al veertig asielzoekers naar Lombardsijde gebracht. Zij zullen niet verblijven op de operationele landmachtbasis maar wel in het aanpalende vrijetijds- en ontspanningscentrum van Defensie. Dat bevestigt Geert Vanden Broucke, waarnemend burgemeester van Nieuwpoort.

‘Het klopt dat er inmiddels al een veertigtal asielzoekers door Fedasil naar Lombardsijde zijn gebracht. Eerst zou het gaan om tachtig, maar dat werd alsnog gehalveerd’, duidt Vanden Broucke, die pas laat op de hoogte werd gebracht van hun komst.

‘We worden constant in snelheid genomen. Het is voor ons niet duidelijk of zij bovenop de 200 geplande vluchtelingen komen. We weten zelfs niet of een opvangkamp op de militaire basis nog een piste is. Maandag zullen we meer uitleg krijgen’, aldus Vanden Broucke. Op dit moment verblijven er ook nog gewone toeristen in het vakantiecentrum.

Nieuwpoort hoeft momenteel nog niets te doen en kan dus rustig verder werken aan de geplande voorbereidingen. ‘De mensen van Fedasil vangen de asielzoekers op in de vakantieverblijven. Ze kunnen daar slapen, koken, ... En de kinderen moeten eerst zestig dagen hier verblijven voor ze kunnen ingeschreven worden in de scholen. We kijken vooral uit naar de komende gesprekken, nu maandag’, aldus Vanden Broucke.

Eerder op vrijdag had Janna Rommel-Opstaele, burgemeester van het naburige Middelkerke, nog gezegd dat een verblijf in de landmachtbasis van Lombardsijde onwettelijk is. Ze had juridisch advies ingewonnen, zei ze zelf, en daaruit opgemaakt dat ‘de voorgenomen inplanting niet alleen onveilig, maar ook stedenbouwkundig onwettelijk is’.