Karin Donckers met drie paarden in top 6 Eventing Sopot na dressuur
Archiefbeeld Foto: AP

Karin Donckers staat vrijdag op de driesterreneventing in het Poolse Sopot met drie paarden in de top 6 na de dressuur. Ze lijkt zo op weg om haar olympische ranking sterk te verbeteren. Ook Joris Vanspringel lijkt daar toe in staat, want hij is maar vier strafpunten verwijderd van die top 6.

Op de eerste dag kon niemand in de dressuur onder de 40 strafpunten blijven, wat normaal nodig is om op Olympische Spelen, WK’s en EK’s een hoofdrol te spelen. De Italiaan Stefano Brecciaroli bleek met Apollo vd Wendi Kurt Hoeve met 41.0 strafpunten uiteindelijk de beste. Karin Donckers eindigde met de 11-jarige merrie Lamicell Unique en 45.4 strafpunten op de tweede plaats. Met de 10-jarige ruin Fletcha van ‘t Verahof (46.1 strafpunten) werd ze vierde en met de 9-jarige merrie Grandioz (47.1 strafpunten) eindigde ze nog eens twee plaatsen verder. Daarmee wedt ze momenteel op drie paarden om zich individueel te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, vermits die ranking opgemaakt wordt op basis van combinaties.

Joris Vanspringel wenst die kwalificatie af te dwingen in gespreide slagorde. Vorige week veroverde hij in Waregem met de 16-jarige Lully des Aulnes een 11e plaats. In Sopot brengt hij de 16-jarige merrie Limestone in stelling. Met 50.8 strafpunten staat hij op de 14e plaats in het voorlopige klassement.

Stand na dressuur:

1. Stefano Brecciarolli (Ita/Apollo vd Wendi Kurt Hoeve) 41.0 strafpunten

2. Karin Donckers (Bel/Lamicell Unique) 45.4

3. Stefano Brecciarolli (Ita/Viscount George) 45.9

4. Karin Donckers (Bel/Fletcha van ‘t Verahof) 46.1

5. Frida Andersen (Zwe/Herta) 46.3

6. Karin Donckers (Bel/Grandioz) 47.1

...

14. Joris Vanspringel (Bel/Limestone) 50.8

16. Tom Van Den Broeck (Bel/Welldone FF) 51.7

18. Kris Vervaecke (Bel/Guantanamo Van Alsingen) 53.7

20. Hugo Laschet (Bel/Omega De Gravelotte) 53.9