Mathieu van der Poel toch onder het mes: 'Haalde zelfs het einde van de straat niet'
Foto: Twitter
Veldrijder Mathieu van der Poel heeft vrijdag dan toch een operatie moeten ondergaan. De twintigjarige wereldkampioen ging in het ziekenhuis van Herentals onder het mes, omdat hij tijdens de training opnieuw last had gekregen van zijn knie. De veldrijder heeft zeker drie weken nodig om te herstellen van de ingreep, waarbij het bovenste peesblad over de knieschijf werd verwijderd.

Veldrijden op Sportwereld.be

De Nederlandse wereldkampioen in het veld tobt al ruim een maand met problemen aan zijn knie, veroorzaakt door een valpartij eind augustus in de Ronde van de Toekomst. Van der Poel miste daardoor de start van het wereldbekerseizoen en ontbreekt ook bij de opening van de Superprestige. Aanvankelijk leek de schade beperkt te blijven tot een wond op zijn rechterknie en een kneuzing. Van der Poel moest van de dokter een week rust nemen, maar daarmee bleken de klachten niet verholpen. Hij kreeg ook last van zijn andere knie. De zoon van Adrie van der Poel, die begin dit jaar in Tabor als belofte de wereldtitel bij de profs pakte, moest zijn rentree keer op keer uitstellen. 'Ik vrees het ergste', zei Van der Poel begin deze week. Toen hij woensdag zonder problemen een training afwerkte op de rollen, leek het doemscenario van een operatie afgewend. Twee dagen later moest hij echter alsnog onder het mes.

'Vandaag haalde hij zelfs het einde van de straat niet', weet sportief manager Christoph Roodhooft. 'Een maand na zijn val in de Ronde van de Toekomst blijven aanmodderen, heeft geen enkele zin en is voor alle partijen frustrerend. Na overleg werd beslist onder het mes te gaan voor de posttraumatische blessure aan zijn linkerknie.' Twee peesbladen over de linkerknieschijf van Van der Poel bleken gescheurd en waren de oorzaak van een ontsteking. Tijdens de ingreep in Herentals zijn de kapotte pezen verwijderd. Van der Poel moet één nacht in het ziekenhuis blijven.

Het zal nog even duren voor hij weer de fiets op mag. De jongste wereldkampioen ooit hoopt over drie weken de training te kunnen hervatten. 'De hele volgende week draagt Mathieu een drukverband om vochtophoping in het gewricht te vermijden. De daaropvolgende week wordt gestart met elektrostimulatie van de knie', laat Roodhooft noteren. 'Alles bij elkaar geteld moet Mathieu zijn fiets weer drie weken aan de kant laten. Het is dus zo goed als zeker dat hij in oktober aan geen enkele wedstrijd kan deelnemen. Zonder voorbereidende trainingsarbeid heeft het geen zin de concurrentie in de ogen te kijken.'

De wereldkampioen mist na de openingswedstrijd van de Wereldbeker in Las Vegas dus ook de tweede wedstrijd in Valkenburg op 18 oktober, dit weekend de eerste manche van de Superprestige in Gieten en een week later de openingscross van de bpost bank trofee in Ronse. Of hij op 25 oktober Zonhoven haalt, is nog onduidelijk. In elk geval mag hij goede klassementen in de drie regelmatigheidscriteriums nu al vergeten.