Een containerschip met 33 bemanningsleden aan boord is in nood door de extreem gevaarlijke orkaan Joaquin. Het schip heeft de Amerikaanse kustwacht ter hulp geroepen en wacht op redding.

Het 220 meter lange vrachtschip El Faro heeft onderweg van Florida naar Puerto Rico per satelliet een noodsignaal uitgezonden, aldus de kustwacht vrijdag. De overspoelende golven zijn aan boord onder controle geraakt. De redders waren donderdag met hun zoektocht naar het schip begonnen en zetten die vrijdag verder met twee vliegtuigen en op het water, maar konden het contact met de bemanning niet herstellen.

De aan kracht winnende orkaan Joaquin zou ondertussen over volle zee trekken en zou volgens de meteorologen wegblijven van de Amerikaanse oostkust. De wervelstorm zou op zijn weg naar het noorden niet over het vasteland trekken. Dat heeft het nationaal orkaancentum in Miami vooraf gezegd.

Joaquin kan het komende weekeinde echter voor overstromingen zorgen, waarop de bewoners van de kuststaten New Jersey, Virginia en North Carolina zich moeten voorbereiden. Vrijdag raasde de orkaan met windsnelheden tot 215 kilometer per uur ten zuiden van de Bahamas en draaide langzaam af naar het noorden.